Madeleine Svensson, medicine doktor i Hälsovetenskap.
Madeleine Svensson, medicine doktor i Hälsovetenskap. Foto: Magnus Andersson/Wellobe

Så effektiv är Wellobe

I dag finns en uppsjö av moderna viktminskningstjänster.
Men vad avgör egentligen vilka som är mer trovärdiga än andra?
För att säkra kvaliteten på Wellobe* har vi låtit Madeleine Svensson, medicine doktor i Hälsovetenskap, betygsätta oss.

Nå dina hälsomål – som medlem i Wellobe

Trendiga dieter, quickfixes, webbaserade viktminskningsprogram och mobilappar – i tusentals. I denna djungel av viktminskningstjänster som finns i dag är det svårt att veta vilka som verkligen fungerar och inte. För självklart skiljer de sig åt, menar Madeleine Svensson.
– En av mina studenter kollade hur många kost-, tränings- och hälsorelaterade mobilappar som fanns. Svaret var 13 500. Men bara någon enstaka app var vetenskapligt förankrad, så det är Wellobes absolut starkaste sida, säger hon.

Doktorns betyg på Wellobe (f d Viktklubb)

* Den vetenskapliga förankringen

– Precis som jag nämnde så tycker jag att det mest unika är att Wellobe har en vetenskaplig förankring. För det första så startades tjänsten (dåvarande Viktklubb) av forskare och hälsoexperter vid Karolinska Institutet, vilket förutsätter en hög nivå och vetenskaplig förankring. Det skapar en tillförlitlighet som få viktminskningstjänster har i dag. För det andra så använder Wellobe både legitimerade dietister och läkare som är specialiserade på övervikt och fetma, samt även andra tillförlitliga experter inriktade på motivation och motion.

JUST NU: En månad på köpet

* Tillgängligheten

– När man går igenom en stor livsstilsförändring är stöd A och O. Därför är en annan stor fördel er tillgänglighet. Det är inte som hos läkaren där du måste anpassa dig till vissa öppettider. Eftersom läkare dessutom har så begränsade tider hinner de oftast bara behandla symptomen – och inte orsakerna. Men på Wellobe kan man fylla många luckor som inte den traditionella vården kan.
– Som medlem i Wellobe kan man när som helst logga in i tjänsten via datorn eller appen. Där använder man en form av "lifelogging" som innebär att man dagligen kan logga sin mat och motion. Därmed kan man också följa sin utveckling och framför allt få kontroll över sina hälsovanor.

* Interaktiviteten

– Forskning visar att internetbaserade viktminskningsmetoder som är interaktiva är mer framgångsrika än icke-interaktiva metoder som enbart syftar till att informera. På Wellobe kan man både klicka sig fram, få feedback på det man gör och när som helst gå tillbaka och förändra uppgifter som man har fyllt i. Kanske loggar man till en äppelkaka och därefter bara ett äpple. Då ser man väldigt tydligt vad skillnaderna i antalet kalorier blir, vilket betyder att er sida såväl har en utbildande funktion som ett roligare användningssätt.


Kolla: Så här tycker medlemmarna själva

* Den personliga återkopplingen

– En framgångsfaktor som jag tycker att Wellobe har lyckats riktigt bra med är även den personliga återkopplingen till medlemmarna, via meddelanden. Att skriva ”Hallå Anna, jag ser att du har gått ner si och så mycket den här veckan. Bra jobbat, fortsätt så!” är en stor styrka. För skickar man skräddarsydda och personliga meddelanden snarare än bara ren information, känner individen på andra sidan sig faktiskt uppmärksammad. Och det är jätteeffektivt.

* Effekten av påminnelser

– Även påminnelser fungerar bra som personlig återkoppling. Och där har Wellobe också gjort ett bra jobb! Jag har exempelvis sett att man kan få meddelanden i stil med ”Hej, vi saknar dig och dina resultat”. Och ju fler påminnelser, desto högre effekt – det har jag själv bevis på i min forskning.

Nå DIN målvikt – som medlem i Wellobe

* Den sociala förankringen

– Som jag tidigare sade är socialt stöd A och O – på forskarspråk brukar vi kalla det "peer support". Och till skillnad från andra, liknande tjänster som bara har en eller två funktioner, serverar Wellobe ett smörgåsbord av möjligheter – från en loggbok för kost och motion, till menyförslag, recept och intressanta artiklar. Kanske allra viktigast är medlemsforumet där man kan interagera med andra medlemmar. Dessutom kan man själv välja vilka funktioner man vill använda och när, och de behoven förändras troligen beroende på var man befinner sig i förändringen. Kanske behöver man mer kunskap från menyerna och recepten i början och mer socialt stöd från Mötesplatsen mot slutet.

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Så går du säkrare ner i vikt

Därför fungerar vår viktklubb – Wellobe

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här