Här är 6 saker du inte vill höra om du vill gå ner i vikt

6 saker du inte vill höra om du vill gå ner i vikt

De menar väl och försöker vara snälla och peppande. Men effekten kan bli tvärtom. Det handlar om vad andra säger till dig som försöker gå ner i vikt. Här är några exempel på kommentarer, samt hur du kan bemöta dem.

Som alla vet kan en viktnedgång, för vissa personer, vara en av de svåraste och mest personliga sakerna de har varit med om. Så även om nära och kära menar väl kan de rentav utgöra ett hinder, menar läkaren Mike Abrams, bakom "The Art and Science of Rational Eating". Här ger Wellobes psykolog Klara Edlund förslag på hur du kan bemöta dessa kommentarer om du råkar ut för dem.

JUST NU: En månad på köpet

1. ”När du har gått ner kommer du se ut precis som du gjorde när vi träffades”

Mike Abrams: Att få en kommentar som denna från sin partner spär enbart på känslan av misslyckande och av att ha förlorat både sin ålder och skönhet.
Klara Edlund: Påminn dig själv om att vi alla förändras med tiden – oavsett vikt. Det är en del av livet.

2. ”Kom igen, du klarar det här om du bara vill”

Mike Abrams: Det här antyder bara att du har dålig karaktär, vilket är en av de vanligaste fördomarna mot människor som är överviktiga.
Klara Edlund: Livsstilsförändringar handlar om så mycket mer än om viljestyrka. Be din partner – vänligt med bestämt – att hjälpa dig på det sätt du ber om istället.

3. ”Gå du inte ner i vikt lämnar jag dig” (från en partner)

Mike Abrams: Det här är bokstavligen ett hot. Och hot ger sällan upphov till någonting positivt överhuvudtaget – minst av allt motivation.
Klara Edlund: Lägg över ansvaret på din partner. Handlar er relation om din vikt kanske den inte är så mycket att hålla fast vid? Fråga dig själv – vad vill du ha ut av er relation? Får du det stöd du behöver?
Vad är Wellobe? Läs mer här

4. ”Du borde testa samma diet som mig”

Mike Abrams: Var och en måste hitta sin egen väg och eftersom det inte finns någon världsomfattande succédiet som har visat sig garanterat fungera för alla – vem har då rätt att föreslå vad som skulle fungera för dig?
Klara Edlund: Tacka för tipset men håll fast vid det som är din egen livsstilsplan. Kom ihåg att du inte behöver förklara dig eller redogöra för hur och vad du gör. Det är din egen resa.

5. ”När du har gått ner i vikt kommer livet förändras”

Mike Abrams: Hur positivt det än låter, så är undertexten egentligen en helt annan: ”Att gå ner i vikt kommer att förlänga ditt liv.”
Klara Edlund: Att föreställa sig konsekvenser av beteenden som ligger långt bort i tiden är svårt, se till exempel på rökare. Livet är också en resa med ständiga förändringar, så genom att hålla med utan att gå in i en diskussion avstannar frågan snabbt. Ge dig inte in i en diskussion om hur livet kan tänkas förändras till följd av din viktnedgång. Det är ändå bara spekulationer.

6. ”Kom igen, en liten bit av tårtan kan du väl ändå ta. Det är ju din favorit!"

Mike Abrams: Tror du att personen i fråga skulle truga på samma sätt om du var alkoholist? ”Kom igen, bara en öl.” Inte? Dåså, nog sagt.
Klara Edlund: ”Tack – det ser jättegott ut, men jag avstår idag!” Inga förklaringar och inga diskussioner. Upprepa så många gånger det behövs.

Källa: Huffington Post

Kolla: Så tycker medlemmarna själva om Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här