När du tränar händer massor bra saker i kroppen. Vi har listat dem.
När du tränar händer massor bra saker i kroppen. Vi har listat dem. Foto: Colourbox.

Detta händer i kroppen när du tränar

Hjärtat pumpar, svetten lackar. Kanske får du håll.
Vad är det egentligen som händer i kroppen när man tränar?
Klara Edlund, psykolog på Wellobe, förklarar.

Få mer tips och råd som medlem i Wellobe

Trots att de flesta av oss vet att regelbunden träning är viktig för vårt mående är det långt ifrån alla som får till det i sina liv. Men hur gör man den till en naturlig del av sin vardag? Spelar det någon roll hur ofta den blir av? Och hur påverkas vi av träningen egentligen?
– Bättre blodvärden i form av blodsocker och blodfetter, en minskning av farligt bukfett samt ett stärkt immunförsvar, är bara några av de positiva hälsoeffekter som kommer av träning. Samtidigt påverkas även signalsubstanser som dopamin, serotonin och glutamat i hjärnan, vilket förbättrar bland annat förmågan att planera och att sova gott. Och det i sin tur minskar såväl nedstämdhet som oro och ångest, säger Klara Edlund, psykolog på Wellobe.

”Mängden träning spelar stor roll”

I dag är depression så vanligt att det betraktas som en folksjukdom. Men träning har visat sig vara ett effektivt behandlingsalternativ. Även nivåer av stresshormon som exempelvis adrenalin sjunker. Och det leder till såväl bättre sömn som bättre humör, menar Klara Edlund.
– Dock spelar mängden träning stor roll för resultatet. Det är precis som behandling med läkemedel – även där är dosen viktig för resultatet. En högre dos ger bättre effekt, precis som tuffare träning som exempelvis löpning eller cykling under minst 45 minuter tre till fem gånger i veckan är att rekommendera.

Nå din målvikt med oss!

Ha tålamod

Kanske kan de här råden kännas övermäktiga, i synnerhet om man faktiskt är nedstämd. Men som så ofta när man skall ta sig an någonting som känns svårt gäller det bara att börja göra saker, snarare än att känna efter, menar Klara Edlund.
– Känslan av belöning och välbehag infinner sig inte direkt. Tvärtom kan den första tiden med träning vara fylld av motgångar såsom tidsbrist, träningsvärk och stelhet. Och har du ett specifikt träningsmål kan det kännas väldigt avlägset. Men ge dig själv lite utrymme och ha tålamod, för endast då ger du dig själv en chans att få uppleva alla de positiva effekter som kommer på lång sikt.

Få mer tips och råd som medlem i Wellobe

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här