Är du överviktig innan du blir gravid kan risken för diabetes öka avsevärt, enligt Mona Landin-Olsson, överläkare vid Lunds universitetssjukhus.

Övervikt före graviditet kan öka risk för diabetes

Överviktiga kvinnor löper sex gånger så hög risk att få diabetes typ 2 jämfört med normalviktiga.
– Det räcker med att ha ett BMI* över 25, vilket inte är särskilt tjockt, för att ligga i riskzonen, säger Mona Landin-Olsson, docent och överläkare vid Lunds universitetssjukhus, som har lett studien.

Planerar du att bli gravid och behöver få ordning på hälsan först? Kom i form – med våra verktyg

En av fyra kvinnor klassas som överviktiga. Nu visar svensk forskning att de som är överviktiga innan graviditeten löper betydligt större risk att få just diabetes typ 2. I studien vid Lunds universitetssjukhus följdes 13 000 kvinnor upp 10-17 år efter sin första graviditet.
– Resultaten visade att en hög viktuppgång innan graviditeten var avgörande. Viktuppgång under graviditeten ökade däremot inte risken för diabetes, säger Mona Landin-Olsson.
När det gäller kvinnorna som var överviktiga innan graviditeten och som därmed löpte en betydligt högre risk för att drabbas av typ 2 diabetes i ett senare skede, blev forskarna bekymrade över de höga siffrorna. Dessutom väger fertila kvinnor idag i snitt mer än de kvinnor som ingick i studien, så med andra ord kan man förvänta sig ännu högre siffror i framtiden, enligt Landin-Olsson.

Rådet vid typ 2 diabetes: Att röra på sig

Riskerna med typ 2 diabetes är många. Du har lättare att få åderförkalkning av blodkärl och blodproppar som kan ge stroke och hjärtinfarkt. Skador på små blodkärl kan leda till njursjukdomar och ögonsjukdomar och du löper större risk att få minskad känsel i ben och fötter samt sämre sårläkning.
– Övervikt och motion är avgörande faktorer, där det viktigaste är att röra på sig. Det är mindre farligt att vara lite tjock och röra på sig än att vara smal eller normalviktig och inte röra på sig alls. Jag tycker att man borde motionera minst en halvtimme varje dag, så att blir lite svettig.

”De som är tjocka blir tjockare”

En av fyra kvinnor är överviktig idag. Hur har vi hamnat där?
– Jag tror att det är en samhällstrend. Det är bara de sista hundra åren som vi har kunnat äta så mycket mat som vi behöver. Mat har alltid varit en bristvara och människan är nog skapad för att leva i en miljö där vi måste kämpa för maten. Idag behöver vi inte det, men signalerna att äta är kraftigare än de som får oss att sluta.
Vi ser ändå en viss hälsotrend i Sverige. Men den är inte tillräckligt stark menar du?
– Vi får inte med oss alla grupper. Vi har en ökad polarisering i samhället, där de som är smala blir smalare och de som är tjocka blir tjockare. Jag tror det är viktigt att få med de grupper som inte motionerar eller tänker på vad de äter. De som inte bryr sig löper en större hälsorisk. Övervikt är också kopplat till socialt utsatta grupper, exempelvis de som är arbetslösa och har lite pengar. De kanske inte har möjlighet att välja ”nyttigare” och oftast dyrare mat eller syssla med motion som kostar. Det gäller att hitta ett sätt att få med dem.

Känner du igen dig? Få hjälp med din vikt

Läs även

Varför får man diabetes?

Typ 2 diabetes: En dold sjukdom

Därför är 5:2-metoden bra för dig som är diabetiker

Gick ner i vikt – blev av med diabetes typ 2

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här