Nya träningstrenden är mellis-träning.
Nya träningstrenden är mellis-träning. Foto: Getty images.

Nya träningstrenden: Mellis-träning

Vill du gå ner i vikt – men har svårt att komma igång?
Hatar du rent utav träning eller har ont om tid?
Haka på nya träningstrenden med ”mellis-träning”.

Känner du igen dig? Nå dina hälsomål – med våra verktyg

Den här gången ska det ske. Den här hösten ska du bli stark, frisk, uthållig – och kanske några kilo lättare på köpet. Precis som för alla kan det dock vara svårt att komma igång efter sommaren. Kanske har du aldrig riktigt varit den där hurtiga träningsbullen, kanske du rent utav hatar att röra på dig. Eller kanske saknar du inte viljan överhuvudtaget, men har däremot inte tiden. Då borde du testa den nya trenden ”mellis-träning”.

JUST NU: En månad på köpet

Mellis och träning, hur går det ihop?

”Mellis-träning” (på eng. ”exercise snacking”) går helt enkelt ut på att, istället för att köra ett enda långt träningspass, satsa på små, korta rörelsepauser jämnt fördelat under hela dagen. Precis som fler och mindre mål mat är enklare för kroppen att smälta än färre och större portioner, kan det vara betydligt mer ”lättsmält” att göra likadant med träningen.

Smyg in din mellis-träning

Målet med mellis-träning är att helt enkelt röra på kroppen på ett sätt som fungerar och känns så avslappnat men ändå effektivt som möjligt. Det kan till exempel räcka med att gå ut med hunden, göra ett par stretchövningar på kontoret eller benböj framför tv:n på kvällen. Poängen är att smyga in det så att det inte går ut över din vardag.

Mellis-träning bättre för hälsan

Förutom att lösa utmaningen med motivation och vardagspussel, visar forskning att mellis-träning faktiskt även är bättre för hälsan. Enligt en studie utförd av the Journal of Aging Research kan mellis-träning förbättra såväl benens muskler som storlek. Att bara gå i trappor ett par gånger om dagen kan förbättra konditionen avsevärt, visar studier.

Mellis-träning förbättra den mentala hälsan

Mellis-träning kan faktiskt även förbättra den dagliga livskvaliteten genom att både ge dig små, regelbundna energikickar och förbättra sömnen, enligt personliga tränaren Georgy Dillon.
– Det här är förstås jättebra för konditionen, men den stora fördelen är den positiva påverkan det har på den mentala hälsan. Om du känner dig nere, omotiverad eller ofokuserad, kan mellis-träning förändra det. Det hjälper dig att både bli klarare, förhöjer din sinnesstämning och förbättrar ditt mentala tillstånd i största allmänhet, säger Joslyn Thompson-Rule, träningsinstruktör.

Mellis-träning bra om du inte vill träna

Är du en person som inte gillar träna är melllis-träning ett bra sätt för att ”lura” kroppen. Du rör så att säga på dig, utan att tänka på det och utsätter inte dig själv för alltför hög press.
Samma sak omvänt om du är en person som är beroende av träning, men tvärtom behöver dra ner på det utan att sluta helt.
Har du en kronisk sjukdom eller åkomma, såsom ryggbesvär eller problem med hjärtat, är träning kanske inte alltid ett bra alternativ. Även då kan mellis-träning hjälpa i form av lågintensiv fysisk rörelse. Men rådfråga alltid din läkare i första hand.

Mellis-träna – i 8 minuter

Fundera på hur den här typen av smygträning skulle kunna se ut en vanlig dag i ditt liv. Här finns inga rätt och fel, och inga krav på en viss tid eller antal repetitioner. Det viktiga är att det fungerar för dig.
Behöver du några tips för att komma igång så är ett alterntiv enligt Joslyn Thompson-Rule, att satsa på lågintensiva intervaller.
– Välj exempelvis fyra olika typer av rörelseövningar och sätt en timer. Gör varje övning i 30 sekunder, vila 20 sekunder och upprepa sedan övningen förslagsvis i 8 minuter.

Och kom ihåg: det viktiga är att du tycker att det känns okej så att det verkligen är görbart.

Kickstarta DIN viktresa HÄR

Få mer hjälp med din hälsa

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kan man gå ner i vikt utan att träna?

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här