Stephan Rössner, kostdoktor och grundare av Wellobe.
Stephan Rössner, kostdoktor och grundare av Wellobe. Foto: Sara Ringström.

Dessa hälsofördelar vinner du redan vid liten viktnedgång

Hur snabbt påverkas kroppen när man går ner i vikt?
Hur många kilon måste man gå ner och vad exakt händer?
Här svarar Stephan Rössner, Wellobes grundare, på frågor.

Nå din målvikt - med vår metod

Rent allmänt brukar man säga att man redan vid 5 procents viktnedgång vinner flera goda hälsoeffekter, menar Stephan Rössner, professor emeritus, kostdoktor och grundare av Wellobe.
– Väger du 100 kilo och går ner till 95 kilo börjar det alltså redan då hända saker i din kropp. Exempelvis sjunker blodtrycket samtidigt som sockeromsättningen förbättras. Och det i sin tur minskar risken för diabetes typ 2. Så även om förändringen i ämnesomsättningsdelarna inte märks om man inte tar särskilda prover, är det viktigt att veta att din kropp påverkas positivt inom bara en eller två veckor.

Hur fungerar Wellobe-metoden? Kolla här

JUST NU: En månad på köpet

”Små resultat inte att förakta”

Det som många däremot brukar uppmärksamma ganska snart är att de känner sig mycket piggare, menar kostdoktor Stephan Rössner. Särskilt de som har lidit av någon form av sömnrubbningar, som till exempel sömnapné med nattliga andningsuppehåll och efterföljande dagtrötthet.
– Sedan finns det andra saker som är minst lika viktiga men som kan ta lite längre tid, som till exempel förbättrade blodfetter. Även en minskad belastning på lederna kan ta ett tag att märka, då det tar lite längre tid för kroppen att ”bygga om sig”.

Rökning även en stor riskfaktor

Alla positiva effekter är enligt kostdoktor Stephan Rössner alltså lika viktiga, så små resultat i början är inte alls att förakta. Ett högt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfetter är nämligen de störta riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar som exempelvis hjärtinfarkter och hjärnblödningar (strokes).
– Att rökning dessutom hör till det farligaste man kan företa sig för hälsan vet nog de flesta. Rökstopp är därför alltid hälsofrämjande, även om vikten efter rökstopp kan öka något.

Behöver du gå ner några kilon i vikt? Få hjälp här

Höga kolesterolvärden inte typiskt för fetma

En vanlig missuppfattning enligt kostdoktor Stephan Rössner, är dock att förhöjda kolesterolvärden skulle ha direkta samband med övervikt och fetma, men så är det alltså inte.
– Däremot har överviktiga eller personer som lider av fetma ofta ett måttligt förhöjt värde av ”en annan typ av fett”, så kallade triglycerider. Ett högt kolesterolvärde förekommer oavsett vikt, men har du förhöjda sådana värden kan en viktnedgång sänka dem. Triglyceriderna faller också bums när vikten går ner.

Kan också hjälpa vid infertilitet

Viktnedgång ökar även chansen att bli gravid. För är du kvinna och är överviktig har du en ökad risk för menstruationsrubbningar. Samma sak för de kvinnor som lider av så kallad PCOS (Polycystiskt ovariesyndrom = blåsor på äggstockarna, som är en vanlig fetmakomplikation). Hos dem är produktionen av det manliga könshormonet testosteron förhöjd, vilket i förlängningen stör menstruationscykeln – och därmed minskar fertiliteteten.
– Går du, som kvinna, ner några kilon ökar chanserna att du återfår en regelbunden mens. Och därmed ökar också fertiliteten.

”Du har roligare så länge du lever”

Och hur är det med livslängden, kan man aktivt förlänga den genom att gå ner i vikt?
– Det vi vet är att människor som lider av fetma lever kortare tid än normalviktiga. Men det är svårt att genomför sådana långtidsstudier som skulle krävas för att klart påvisa att en viktnedgång skulle förlänga livet. Allting kan väl dock ändå sägas peka i den riktningen, då fetma leder till en mängd farliga sjukdomar såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar samt olika former av cancer, som ju är våra vanligaste dödsorsaker och klart bidrar till att förkorta livslängden. Det man däremot kan se och mäta är att livskvaliteten ökar avsevärt hos dem som går ner i vikt, så du har ju i alla fall roligare så länge du lever!

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Så effektiv är Wellobe

Så går du säkrare ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här