"Fokusera inte på vad du måste sluta med, utan vad du kan börja med” tycker motivationsexperten.

9 steg till en snabbare viktnedgång

Försöker du förändra ditt liv och gå ner i vikt?
Då är ett klassiskt misstag att fastna vid vad man bör sluta med.
– Hur motiverande är egentligen det? Testa att göra tvärtom och fokusera på vad du kan börja med och lägga till istället, säger Leila Söderholm, motivationsexpert.

Känner du igen dig? Se om vår metod kan hjälpa dig

Många lägger krokben för sina egna framgångar genom att fokusera på vad som är dåligt och vad som måste bort, snarare än vad som kan läggas till och adderas istället. Förbud läggs på förbud och tillslut känns det som om det inte finns något roligt kvar. Att bara tänka på vad du inte får äta eller göra är så klart inte särskilt motiverande. Det är inte konstigt om du låser dig och börjar tvivla på ”ditt nya sunda liv” om du möts av stora röda stopptecken överallt.

Behöver du gå ner i vikt? Testa våra verktyg

Skippa förbuden
Mitt tips är att medvetet förändra ditt tankemönster och börja tänka precis tvärtom! Lägg till, öka, fyll på, addera, gasa eller plussa istället. Skippa helt enkelt förbuden och fokusera på att ge din kropp och själ det de behöver för att känna sig lugna och trygga i de nya goda vanorna som du vill införa. Vad behöver din kropp för att må bra? Vad behöver din hjärna? Vad gör dig till freds och vad gör dig glad? Och vad kan läggas till som gör skillnad varje dag?

1. Lägg till protein
Fördelen med protein är att det hjälper dig att känna dig mätt och belåten. Dessutom är det svårt för kroppen att omvandla protein till kroppsfett. Processen är fyra gånger mer kostsam än om det vore kolhydrater.

2. Samla på steg
Ta fler bensträckare och försök få in en promenad på morgonen eller lunchen. Samla steg som de skatter de faktiskt är. Med regelbunden rörelse ökar du ämnesomsättningen, samtidigt som olika processer i kroppen även minskar fettet på insidan.

Få tillgång till våra träningsprogram och recept

3. Fyll på med vatten
Alla celler i kroppen behöver vatten för att fungera. Kurrar din mage? Drick ett glas vatten. Det sköljer igenom levern på socker så att blodsockernivån stabiliseras. Trött framåt eftermiddagen? Fyll på med vatten. En pigg koncentrerad hjärna behöver vatten.

4. Addera en näve grönt
Alla dina organ behöver vissa grundläggande näringsämnen för att fungera optimalt. Försök därför addera lite extra grönsaker varje måltid, så kommer du långt.

5. Lägg till extra träning
Träna igenom hela kroppen en gång per vecka. Dela upp passet eller kör hela på en gång. Ju mer muskelmassa, desto högre förbränning. Dessutom fungerar musklerna som ett reningsverk med klart goda effekter.

Nå dina hälsomål – med vår metod

6. Öka din sömn
Det är inte under träningen eller dagen som ditt kroppsfett förbränns. Nej, det är faktiskt när du sover på natten när batterierna laddas, eftersom det är då musklerna återhämtar sig och nervsystemet varvar ner. Se därför till att ge din kropp den sömn den behöver.

7. Addera fibrer
Fibrer är mat för goda tarmbakterier som stärker immunförsvaret. Dessutom fördröjer de tömningen av magsäcken och håller dig mätt längre – samt suger åt sig överflödigt kolesterol och tungmetaller, vilket förbygger sjukdomar.

8. Lägg till vila
När vi stressar utsöndras ett hormon som kallas för kortisol. Stress kan beskrivas som en fråga om kamp eller flykt, så vid höga nivåer kortisol börjar kroppen lagra fett för att använda det när det verkligen behövs. Att vila sänker dessa nivåer, så se till att din kropp verkligen får den återhämtning den behöver.

9. Gasa på med roliga saker
Återhämtning är också att göra saker du har en passion för, som kan hjälpa dig att få dina tankar att sväva fritt. Ägna dig därför åt en hobby du tycker om eller se till att umgås med människor ger dig glädje och trygghet.

Slut på jojobantandet! Nå din målvikt en gång för alla

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här