Forskning visar att personer över 60 år kan ha samma chanser att gå ner i vikt som yngre. Bilden är en genrebild.

Äldre? Du kan fortfarande gå ner i vikt

Att börja bli till åren behöver inte vara ett hinder för att gå ner i vikt. Det slår en nypublicerad studie fast – där de äldre deltagarna tappade fler kilon än de yngre.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Ämnesomsättningen sjunker ofta ju äldre vi blir. Men måste det betyda att du inte kan gå ner i vikt, bara för du passerat en viss ålder?
Nej, du behöver inte vara orolig. En brittisk studie, som publicerats i den medicinska tidskriften Clinical Endocrinology, visar att det är fullt möjligt att nå dina viktmål oavsett ålder.

60-plussarna gick ner mer

I studien deltog 242 personer, där alla hade fetma och ett BMI på minst 40. Deltagarna delades upp i två grupper där personer över 60 år utgjorde den ena, och de som var yngre den andra. Samtliga fick göra förändringar med kosten och motionen, samt fick hjälp av en psykolog.
När det gått två år fick deltagarna väga sig igen. Då hade den äldre gruppen i genomsnitt gått ner 7,3 kilo – medan den yngre gruppen snittade 6,9.

JUST NU: 50% rabatt

Större risk för följdsjukdomar

Ålder behöver med andra ord inte försämra dina chanser att, om du vill, gå ner i vikt.
– Det är aldrig för sent. För personer med fetma och övervikt är viktnedgång viktigt i alla åldrar. Men när du är äldre utvecklar du lättare sjukdomar som orsakas av just övervikten, så då kan det faktiskt vara ännu viktigare, säger Thomas Barber, som ledde studien, till Medical News Today.
Övervikt ökar risken för ett flertal allvarliga sjukdomar och tillstånd, bland annat diabetes typ 2, demens och olika cancerformer.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med oss?

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här