Hindrar din mens din träning? Tänk om! Studier visar att din mens kan vara en tillgång – om du anpassar din styrketräning efter din menscykel.
– Mensen beskrivs ofta som nackdel. Men nu kan det omvärderas, säger forskaren Lisbeth Wikström-Frisén.
Är du kvinna och intresserad av att bygga muskler? Då kan en studie från Umeå Universitet hjälpa dig att uppnå bättre resultat på gymet. Avhandlingen visar nämligen att du, genom att styrketräna under menscykelns två första veckor, kan få betydligt bättre resultat än om du tränar styrketräning de två sista veckorna under din menscykel.
Under studien har forskaren Lisbeth Wikström-Frisén och hennes kollegor följt 59 kvinnor som fick köra benstyrka under fyra månader. Det visade sig att den grupp som utförde styrkeövningar, fem gånger per vecka, under menstruationscykelns första två veckor fick större effekt än den grupp som utförde samma program under andra hälften av menstruationscykeln.
– Vår studie koncentrerades på att utvärdera styrkeeffekterna av träningsmodellen och samtidigt undersöka om den kunde genomföras utan negativa träningsrelaterade konsekvenser, säger Lisbeth Wikström- Frisén.
Avhandlingen är baserad på tidigare studier som visat att östrogent hormon, som dominerar de två första veckorna av menstruationscykeln, är ett uppbyggande hormon och att progestron som dominerar under andra delen av menstruationscykeln anses ha en motsatt effekt på musklerna, berättar forskaren Lisbeth Wikström-Frisén. Resultaten blev samma oavsett om kvinnorna åt p-piller eller följde en naturlig menscykel.
Hur avgörande kan det här vara som motionär och som idrottsman? Bör jag ha det här i åtanke om jag vill uppnå bästa möjliga resultat?
– Om du vill öka din muskelstyrka och vill periodisera din träning kan du som kvinna välja att göra det efter din menstruationscykel. Du kan till exempel flytta styrkepass till de två första veckorna på din menscykel för att få ett bättre resultat, säger hon.
– För idrottskvinnor finns det också en hälsoaspekt att ta hänsyn till eftersom det inte är ovanligt att kvinnor som tränar väldigt hårt och inte äter ordentligt drabbas av utebliven mens. Att inte få mens under långa perioder kan på sikt bidra till förlust av benmassa och att man utvecklar benskörhet. Om man som idrottskvinna kan erhålla bättre träningsresultat genom att periodisera sin träning efter menstruationscykeln/p-piller-cykeln utan att öka antalet träningstillfällen innebär det en positiv vinst. Eventuellt kan det även bidra till att motverka utvecklingen av den kvinnliga idrottstriaden. Man har ofta beskrivit menstruationen som nackdel istället för fördel, nu kan detta omvärderas, avslutar Lisbeth Wikström- Frisén.
Madeleine Brolin
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.