PCOS – vi förklarar vad det är.

Vad är PCOS?

Försöker du bli gravid men utan att lyckas?
Har du finnar, mycket hår på kroppen och är överviktig?
Då kan du ha PCOS, en av vår tids vanligaste kvinnosjukdomar.

1. Vad är PCO eller PCOS?

PCO eller PCOS är en kvinnosjukdom som innebär att man har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna. PCO står också just för ”polycystiska ovarier”, vilket kan översättas med ”äggstockar med många cystor” – och PCOS för ”polycistiskt ovariesyndrom”. Vanligast är att upptäcka PCOS om man försöker bli gravid, eftersom sjukdomen kan leda till att man sällan eller aldrig har vare sig menstruation eller ägglossning. Andra kan leva med PCOS i flera år utan att veta om det.

JUST NU: En månad på köpet

2. Varför får man PCOS?

Det är idag ännu inte klarlagt vilka som får PCOS, men det är vanligare att få PCOS om fler i släkten har PCOS. Till viss del är alltså PCOS ärftligt.

3. Hur många svenskar idag har PCOS?

Idag har ungefär en femtedel av alla könsmogna kvinnor PCOS, vilket innebär att PCOS är en av de vanligaste orsakerna till en rubbning av menstruationen hos kvinnor i fertil ålder. Då PCOS har kopplingar till ämnesomsättningen är hälften av alla kvinnor med PCOS dessutom överviktiga. Bukfetma är då vanligast och ofta är viktuppgången ”explosionsartad”.

4. Vilka är de vanligaste symptomen för PCOS?

Många kvinnor med PCOS upptäcker det först när de försöker bli gravida eftersom det händer att både mens och ägglossning helt uteblir, andra kvinnor lever med PCOS i flera år utan några som helst besvär. Man kan också ha ett eller flera symptom. Fler vanliga symptom på att du kan ha PCOS är:
- Du har mycket kroppsbehåring i t ex ansiktet, på bröstet, magen och låren.
- Du har mycket finnar.
- Du har lätt för att gå upp i vikt.
- Du är lättretlig.

5. Vilka är de vanligaste riskerna med PCOS?

De största riskerna för kvinnor som har PCOS är att de kan ha svårt att bli gravida samt att de kan gå upp mycket i vikt. Det i sin tur ökar riskerna för både diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Lyckas de gå ner i vikt minskar däremot dessa risker betydligt. Har man dessutom menstruation mer sällan än fyra gånger per år kan det på sikt finnas risk för livmodercancer. Därför är det viktigt att via läkemedel som till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster, försöka få igång mensen på konstgjord väg.

Nå DIN målvikt – med vår hjälp

6. Vad händer i kroppen när man har PCOS?

Förutom att kvinnor med PCOS har många små äggblåsor på äggstockarna, har de i förhållande till de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron, också ofta onormalt stora mängder av det manliga könshormonet testosteron. Normalt sätt har alla kvinnor testosteron i kroppen, men har man PCOS har man mer. Och det påverkar kroppen på följande sätt:
Redan vid födseln har flickor runt 400 000 anlag för ägg i äggstockarna. Under puberteten producerar äggstockarna sedan ägg i små blåsor, varpå de kvinnliga könshormonerna hjälper ett par av dessa att växa tills det är dags för ägglossning. Då spricker blåsorna och släpper ut äggen för att befruktas, samtidigt som livmoderns slemhinna tjocknar för att kunna ta emot ett av dessa. Om inget ägg befruktas stöts det tillsammans med livmoderslemhinnan ut två veckor senare. Och det är det som sker under menstruationen.
Hos kvinnor som har PCOS och för mycket testosteron hindras dock äggen från att mogna. Då spricker inte heller blåsorna och äggen blir kvar för att så småningom bara tillbakabildas. Alltså: Både ägglossning och menstruation uteblir.

7. Hur behandlar man PCOS?

Vilken behandling man behöver varierar helt efter vilka symptom på PCOS man har. Men vanligtvis tillsätts hormoner för att minska mängden testosteron eller balansera mängden östrogen eller gestagen i kroppen så att mens och ägglossning kommer igång. Utöver det kan man även få preventivmedel för att minska behåringen och finnarna. I vissa regioner bidrar även landstingen till permanent hårborttagning.

8. Hur ska jag äta om jag har PCOS?

Eftersom den ökade mängde testosteron ökar din aptit och gör dig mer sugen på kolhydrater kan det vara svårt att hålla koll på vikten. Men inte bara ökar testosteronet din vikt, din vikt kan även påverka mängden testosteron. Den goda nyheten om du är överviktig är därför att du genom att gå ner i vikt några kilo också kan minska mängden testosteron. Och det i sin tur kan sätta igång din ägglossning. En bra riktlinje är därför att hålla koll på ditt energiintag, så att du inte äter mer än du gör av med. Snarare tvärtom.

9. Hur ska jag träna om jag har PCOS?

Fördelen med den ökade mängden testosteron är att det går snabbare att såväl träna upp konditionen som att bygga muskler. Så i princip kan du träna hur du vill när du har PCOS.

10. Vad ska jag göra om jag misstänker att man har PCOS?

Har du mens färre än fyra gånger per år, upplever att du har mer hår på kroppen och mer finnar än tidigare, har du gått upp mycket i vikt eller har du svårt att bli gravid? Då kan du ha PCOS. Kontakta då en vårdcentral, gynekolog eller ungdomsmottagning för att få hjälp.

Källa: Vårdguiden, Internetmedicin.se, Wikipedia

Detta får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även
Vanlig kvinnosjukdom kan motas tillbaka av viktnedgång
Gick ner i vikt – blev äntligen gravid
Fick kvinnosjukdom – gick upp 30 kg i vikt
Därför kan du ha svårt att bli gravid

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här