Svårt att bli gravid? Det kan bero på din vikt

Att längta efter barn men inte kunna bli gravid är en smärtsam verklighet för många par. Övervikt kan vara en av orsakerna till infertiliteten.
– Fetma kan slå ut ägglossningarna, säger fertilitetsläkaren  Claes Gottlieb.

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Kolla här

Ofrivillig barnlöshet drabbar många. Runt vart femte par har någon gång haft svårt att få barn. Och en orsak till infertilitet är övervikt, berättar Claes Gottlieb, läkare på Sophiahemmets IVF och Fertilitetsmottagning.

Övervikt stör hormonbalansen

Det är samspelet mellan äggstockarna och den hormonbildande hypofysen som gör det möjligt för kvinnans ägg att mogna för befruktning. Hypofysen känner av hur det står till med östrogen i äggstockarna och reglerar sin hormonleverans efter det. Men östrogen bildas också i underhudsfettet, och när det finns mycket underhudsfett kan problem uppstå.
– I en kropp med mycket underhudsfett blir produktionen av östrogen stor. Det uppfattar hypofysen och minskar då sin leverans av hormoner till äggstockarna. På så sätt kan fetma slå ut ägglossningarna. Och utan ägglossning kan man förstås inte bli gravid, säger Claes Gottlieb.

JUST NU: En månad på köpet

Även män kan få problem som föjd av övervikt

Det är inte bara hos kvinnor som fetma kan minska möjligheterna att få barn. Också hos män kan övervikten påverka det hormonella systemet och sänka fertiliteten. Övervikt kan dessutom göra testiklarna för varma.
– De spermiebildande cellerna i testiklarna tål inte en temperatur på mer än 33-34 grader, det är därför pungen hänger utanför kroppen. Hos en kraftigt överviktig man kan testiklarna dras in under fettet i buken eller klämmas mellan kraftiga lår. Då kommer de upp i kroppstemperatur och det kan påverka spermiebildandet väldigt mycket.

IVF kan bli riskabelt

När det är svårt för en kvinna att bli gravid på naturlig väg kan provrörsbefruktning, så kallad IVF, vara ett alternativ. Då använder man hormoner för att stimulera fram ägg, som man sedan plockar ut för att befrukta i provrör. Men fetma kan göra behandlingen riskabel. Dels gör höga östrogenhalter i kroppen det svårt att stimulera fram de ägg som behövs. Och dels är det svårt att hämta ut äggen när det finns mycket underhudsfett i kroppen.
– I en IVF behandling sticker man in en nål i äggstockarna. Hos en kraftigt överviktig kvinna finns det mycket fett runt tarmarna och det kan göra det svårt att komma åt. Risken är att man sticker i en fettvävnad och skapar en inre blödning.

För högt BMI kan stoppa IVF

Mycket fettvävnad kan också göra det svårt att se äggstockarna för att kunna göra de kontroller som krävs för IVF, menar Claes Gottlieb. Riktlinjerna för hur högt BMI* man får ha för att få genomgå en IVF-behandling är dock olika för olika kliniker, och ännu saknas nationella direktiv. Men vissa landsting har en gräns vid ett BMI på 30, andra på 35.

Viktnedgång kan öka fertiliteten relativt snabbt

De goda nyheterna är att om man går ner i vikt så kan man ganska fort återfå fertiliteten, säger Claes Gottlieb.
– Kroppen återhämtar sig oftast när man når en normal vikt. Då regleras det hormonella systemet och fertiliteten återställs relativt snabbt. Och med en normal vikt minskar du också risken för problem under graviditeten och förlossningen, när du väl blivit gravid.

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här