Är du svart och vitt i ditt viktnedgångstänk. Läs mer gär.

Hitta balans och gå ner i vikt!

Du kör igång stenhårt – äter nyttigt, tränar, står emot sötsuget och tackar nej till festvinet. Nästa vecka vräker du i dig thaibuffé och äter kokosbollar i horisontalläge. Känner du igen dig? Bantning är för många just detta - allt eller inget. Men utmaningen med viktnedgång är just att hitta en balans för att kunna behålla de nya vanorna.

Forskare menar att man kan gå ner i vikt med de flesta av de vanligaste bantningsmetoderna, åtminstone på kort sikt. Men risken är stor att gå upp i vikt igen när man slutar med dieten. Därför är det till fördel att hitta vanor som man trivs med och som kan hålla även på sikt.

Här får du några enkla tips:

1. Bli inte "förförd"

Fundera på situationer då du trillar dit och undvik dessa. Om du har svårt att stå emot fika så kanske du ska träffa dina vänner i miljöer som inte bjuder på nybakade sötsaker i meterlånga upplysta diskar. Undvik platser som får dig att bli sugen.

Investera i din hälsa du också!

2. Handla inte på hungrig mage

Hunger är ofta överviktiges värsta fiende. Då är det lätt att man handlar sådant som man annars inte skulle ägna en tanke åt. Ät innan du går och handlar och gör en inköpslista, eller ännu bättre en veckomatsedel, för att undvika impulsköp.

3. Förändra inte allt på en gång

Att försöka gå ner i vikt är ett nog så stort projekt, se till att lägga fokus på det och inte göra andra stora förändringar samtidigt.

Små förändringar är att rekommendera, ta trapporna, eller gå av bussen en station tidigare – lägg in mer motion i din vardag.

4. Utforma en handlingsplan

Sätt dig ner och fundera vad du vill. Varför vill du gå ner i vikt? Fördelar och nackdelar? Hinder? Sätt upp mål och tidpunkt för när du ska ha nått målet. Bryt ner målet i delmål och utfäst en belöning. Lägg upp en strategi för hur du ska bemästra motgångar och återfall. Hur ska du till exempel hantera julbordet, födelsedagskalas eller andra festliga tillfällen?

7. Bli aktivare

Fördelen med att motionera under tiden man går ner i vikt är att man inte förlorar muskelmassa. Musklar hjälper dig i sin tur att bränna fett snabbare. Dessutom blir det lättare att behålla den vikt man går ner till.

6. Ät regelbundet

Det bästa sättet för att inte äta för mycket är att äta regelbundet. Frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Använd tallriksmodellen men fyll halva tallriken med grönsaker istället för bara en tredjedel.

7. Bli inte ensidig

Att gå ner i vikt kan vara svårt om man bara äter mindre, eller bara lägger in motion i sin vardag.. Kombinera i stället dessa för ett snabbare resultat.

8. Ta hjälp av en vän

Det där med grupptryck kan faktiskt också vara bra. Utmana en vän och få draghjälp i din viktminskning.

10. Låt viktminskningen ta tid

En långsam, men stadig viktminskning verkar vara det absolut bästa sättet för att gå ner i vikt och behålla den nya vikten. Man brukar räkna med att man minskar med ungefär 0,5-1 kg per vecka i början av ett program och därefter något mindre.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här