Skäms du över din kropp på stranden? Gör inte det.
Skäms du över din kropp på stranden? Gör inte det. Foto: Getty images.

Så många känner ångest över sina kroppar

Solen och värmen är här och med det rullar badsäsongen snart igång.
Men medan många förknippar den med något positivt, känner andra ångest.
– Sommaren kan vara en utmaning för många, kanske särskilt för dem med övervikt, säger Klara Edlund, psykolog.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Missnöje med kropp och figur bland kvinnor är så utbrett i västvärlden i dag att man talar om ett normativt missnöje. I runda slängar är över 70 procent mer eller mindre missnöjda, enligt Klara Edlund. Och ofta – men inte alltid – hänger det ihop med ett stigande BMI.

Vilka situationer brukar vara som jobbigast?
– För dem som sliter med övervikt är situationer med lätt klädsel eller stort fokus på de själva ofta rejält utmanande. Det kan vara på badstranden eller i sociala situationer som kanske både medför lättare klädsel och "lekar", som på sommarfester där lätta klänningar passar in. Eller på barnens sommarutflykter med brännboll och picknick-korgar. Men stranden är ändå värst för de flesta.

Hur brukar dessa personer hantera det?
– En vanlig strategi är att försöka undvika situationer där man riskerar att känna sig granskad. Det innebär att alltför många stannar hemma från både badstränderna och sommarfesterna. Kanske hittar man också olika sätt för att "komma undan" att visa sig, genom att exempelvis erbjuda sig att fixa maten medan de andra spelar brännboll. Då slipper man visa att man upplever sig springa sakta och att "kroppen dallrar". Eller så kanske man gör sig ett ärende medan de andra tar sig ett dopp. Det vanliga är att man hittar ett sätt för att slippa blotta det man skäms över – sin kropp och figur.

Vad kan man själv göra för att bryta dåliga tankemönster?
– En tanke är en tanke – inte en sanning! Så bara för att man tänker och känner på ett visst sätt betyder det inte att det är sant. Försök utmana dig själv i de situationer som du vet är jobbiga och gör det som är viktigt för dig ändå. Beröm sedan dig själv efteråt för att du har valt dig själv och inte låtit dina negativa värderingar styra hur du skall leva. Det finns ingen speciell vikt där man känner sig OK, du måste själv ta kontroll över din situation. Först då kan du utvärdera om det verkligen var så hemskt att exempelvis bada eller gå på sommarfest. Det handlar om att ta kommandot och inte låta missnöjet över din kropp och figur stå i vägen för det liv du vill leva. Kanske är det lättare sagt än gjort, men med envist arbete kan du komma till ro med din kropp – oavsett om du är överviktig eller ej.

Tyckte du att den här artikeln var bra? Få mer råd och stöd här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här