”Några kilon kan vara avgörande”

Varannan svensk är överviktig i dag.
Och det börjar prägla den allmänna hälsan.
– Bara fem procents viktnedgång kan dock vara avgörande, säger Stephan Rössner, professor emeritus.

Nå dina hälsomål – med vår metod
Vi äter allt sämre, samtidigt som det aldrig har funnits så många olika trendiga dieter. Vi rör oss allt mindre, samtidigt som det föds nya nischade träningsformer hela tiden. Vi stressar allt mer, sover allt oroligare och väljer allt oftare våra skärmar framför varandra. Nästan varannan svensk är överviktig, vilket präglar svenskarnas allmänna hälsotillstånd. Men enligt Stephan Rössner, kan man redan vid fem procents viktnedgång vinna många hälsoeffekter.
– Väger du 100 kilo och går ner till 95 sjunker både blodtryck, sockeromsättning och risken för diabetes typ 2. Och även om förändringen i ämnesomsättningen inte märks direkt påverkas din kropp positivt inom bara en till två veckor.

JUST NU: 50% rabatt

"Små resultat är inte att förakta"

Sedan finns det andra hälsofördelar som är minst lika viktiga men som kan ta lite längre tid, såsom förbättrade blodfetter och minskad belastning på leder, fortsätter Rössner.
– Högt blodtryck, blodsocker och höga blodfetter är de största riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar som exempelvis infarkter och strokes. Så små resultat i början är inte att förakta. Sen vet vi att människor med fetma generellt sett lever kortare tid än normalviktiga.
Bli medlem HÄR

Därför startade han Viktklubb

Stephan Rössner har ägnat sig åt överviktsproblem i hela sitt yrkesverksamma liv. Och i ett nära samarbete mellan Aftonbladet och Överviktsenheten på Karolinska institutet grundade han år 2003 Sveriges första digitala viktminskningstjänst – Viktklubb.
– På Överviktsenheten lärde vi patienterna hur de skulle äta och träna. På Viktklubb omsatte vi dessa praktiska övningar till digital teknik i form av en mat- och motionsdagbok. Enligt studier ökar loggning av mat och motion nämligen chanserna för att man både ska lyckas gå ner i vikt – och behålla sina nya vanor. Och det i sin tur kan vara avgörande för hälsan i stort.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Fakta: Hälsofördelar du vinner redan vid 5% viktnedgång
– Sänkt blodtryck
– Lägre blodsockernivåer
– Minskad risk för diabetes typ 2
– Förbättrade blodfetter
– Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
– Minskad risk för cancer
– Minskad belastning på lederna
– Bättre sömn
– Förbättrat psykiskt välbefinnande

Fakta: Överviktsrelaterade sjukdomar
Hela 20% av befolkningen i åldern 16-84 år uppger att de minst en gång i livet har diagnostiserats med depression. Av dem har var tredje fått diagnosen mer än en gång. Runt 500 000 svenskar lider av någon form av diabetes, hela 90% av typ 2. Och ca 1,8 miljoner är drabbade av hjärt- kärlsjukdom, som är den allra vanligaste dödsorsaken i vårt land. Och det är bara några exempel på överviktsrelaterade sjukdomar.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Diabetesförbundet, Hjärt- lungfonden.

Därför byter vi namn till Wellobe

Genom åren har vi på Viktklubb hjälpt över en halv miljon människor att gå ner i vikt. Nu byter vi namn till Wellobe, som bättre representerar vilka vi är. Att vara hälsosam handlar nämligen inte bara om att räkna siffror på vågen. Det handlar om att vårda alla delar i livet – från kost, motion, stress och sömn, till arbete, fritid, familj och sociala relationer. Alla smarta funktioner kommer förstås finnas kvar, däremot intar vi ett smartare, mer holistiskt synsätt.

Vedrana Corluka, affärschef Wellobe

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt får tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum.
Varmt välkommen till oss!
 

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här