Colourbox

Kolla: Har du en inre kaloriräknare?

Drygt hälften av alla svenskar är i dag överviktiga, enligt Folkhälsomyndigheten.
Och den utvecklingen är vi långt ifrån ensamma om.
En orsak är att alltför få känner till begreppet "kalorier" och vad det innebär.

I Kanada har en grupp psykologiforskare tittat på hur människor beter sig när de gör sina val av mat. Och deras slutsats är att beräkning av kalorier inte verkar vara viktigast, skriver Huffington Post. I stället styr själva uppfattningen av hur feta olika livsmedel är, även om antalet kalorier kan visa sig vara någonting helt annat.
Kolla: Så kan du få hjälp med din kaloriräkning

Fick buda på olika livsmedel

I försöket fick en grupp normalviktiga deltagare titta på bilder med blandade livsmedel. Deltagarna ombads sedan att ranka dem efter tycke och smak, samt att uppskatta deras olika kaloriinnehåll. För att mäta livsmedlens indirekta värde hölls därefter en auktion där deltagarna fick säga hur mycket de var villiga att betala för de olika livsmedlen.

Nå din drömvikt med oss!

Dåliga på att räkna kalorier

Försöksledarnas förväntningar var att det skulle vara de erfarenhetsmässiga uppfattningarna av livsmedlen – och inte de faktiska kalorivärdena – som hjärnan skulle reagera som mest på. Och det var också det de kom fram till: Samtidigt som deltagarna var rätt dåliga på att avgöra hur mycket kalorier de olika livsmedlen faktiskt innehöll, var de desto mer villiga att betala för – och äta – i princip vilken mat som helst.

Åratal av inlärning

Så vad kan man då utläsa? Jo, att det är vår sinnesuppfattning, det vill säga det vi har lärt oss hemifrån och är vana vid som talar om för hjärnan om den mat vi äter är bra eller inte – och inte reell fakta. Eftersom utbudet av kaloririk mat i dag ökar hela tiden, står vi med andra ord inför ett ganska stort samhällsproblem. Kanske, skriver Huffington Post, är räddningen att vi efter åratal av inlärning ändå verkar ha utvecklat "inre kalorimätare".

Beräkning av kalorier skulle kunna hjälpa många

Samtidigt fortsätter många att ta det ena dåliga beslutet efter det andra. Att bättre förstå hur den inre kalorimätaren fungerar – eller att rentav lära oss att räkna kalorier på riktigt – skulle alltså kunna hjälpa många av oss att göra betydligt bättre val av mat i framtiden.

Så mycket kan du gå ner genom att räkna kalorier

Källa: Huffington Post

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här