Foto: Colourbox

Kolla: Har du en inre kaloriräknare?

Drygt hälften av alla svenskar är överviktiga, enligt Folkhälsomyndigheten.
En orsak är att alltför få känner till begreppet "kalorier" och vad det innebär.
Allt fler skulle alltså behöva någon form av kaloriräknare.

Kolla: Som medlem i Wellobe FÅR du en kaloriräknare

I Kanada har en grupp forskare studerat hur människor beter sig när de väljer mat. Slutsatsen är att kaloriräkning inte verkar prioriteras, skriver Huffington Post. I stället styr själva uppfattningen av hur feta olika livsmedel är, även om antalet kalorier kan visa sig vara någonting helt annat.

Fick buda på olika livsmedel

I studien fick en grupp normalviktiga deltagare titta på bilder med livsmedel. Deltagarna ombads sedan att ranka dem efter tycke och smak, samt att uppskatta deras kaloriinnehåll men utan att faktiskt räkna några kalorier. För att mäta livsmedlens indirekta värde hölls därefter en auktion där deltagarna fick säga hur mycket de var villiga att betala för de olika livsmedlen.

JUST NU: En månad på köpet

Dåliga på att räkna kalorier

Förväntningarna var att det skulle vara de erfarenhetsmässiga uppfattningarna av livsmedlen – och inte de faktiska kalorivärdena – som hjärnan skulle reagera på. Det var också det man kom fram till. Samtidigt som de flesta deltagare saknade ”inre kaloriräknare”, var de desto mer villiga att betala för – och äta – i princip vilken mat som helst.

Åratal av inlärning

Det är helt enkelt vår sinnesuppfattning, det vill säga det vi har lärt oss hemifrån och är vana vid som talar om för hjärnan om den mat vi äter är bra eller inte – och inte reell fakta. Eftersom utbudet av kaloririk mat i dag ökar hela tiden, står vi med andra ord inför ett stort samhällsproblem. Men kanske är räddningen att vissa av oss efter åratal av inlärning ändå verkar ha utvecklat en slags "inre kaloriräknare".

Att räkna kalorier skulle hjälpa många

Samtidigt fortsätter många att ta det ena dåliga beslutet efter det andra. Att bättre förstå hur den inre kaloriräknaren fungerar – eller att rentav lära oss att räkna kalorier på riktigt – skulle alltså kunna hjälpa många av oss att göra betydligt bättre val av mat i framtiden.

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här