Vill du ha en kropp som känns yngre än den är? Frisk luft och vardagsmotion är en bra början.
Vill du ha en kropp som känns yngre än den är? Frisk luft och vardagsmotion är en bra början. Foto: Getty images

Ny studie: Här är vanorna som gör dig sex år yngre

Känner du dig yngre än siffran i ditt pass?
Det inte alls otänkbart att du har rätt.
Kroppens biologiska ålder kan vara både högre och lägre än din kronologiska ålder, menar amerikanska forskare.

Nå din målvikt – med våra verktyg

I en ny studie, utförd vid Columbia university i New York, har forskare kartlagt åtta hälsosamma vanor som både kan göra att du lever längre och åldras långsammare.

– Genom att hålla dig till alla de åtta hälsovanorna och förbättra din hjärthälsa kan du sakta ner kroppens åldrandeprocess och få många fördelar längre fram, säger studiens huvudforskare Nour Makareman i ett pressmeddelande.

I studien deltog 6 500 personer och forskarna kunde se att deltagarna med bäst hjärthälsa var i snitt 41 år gamla, men hade en biologisk ålder på 36. Omvänt så var de med sämst hjärthälsa i snitt 53 år gamla, men deras biologiska ålder låg på 57.

Nå din målvikt med oss!

De 8 hälsovanorna som gör din yngre

1. Ät nyttig mat
Dra ner på socker, alkohol, salt och processad mat och fyll istället tallriken med fullkorn, baljväxter, frukt, grönsaker och magert protein, såsom fisk och fågel.
Läs mer: Få personligt kostschema från Wellobe

2. Sov ordentligt
Sömnbrist får kroppen att åldras snabbare, så försök att gå och lägga dig i tid och prioritera sömnen. Sömnbehovet kan variera något från person till person, men sikta på att få mellan 7 och 9 timmars sömn per natt.
Läs mer: Dennis vaknade 40 gånger per natt – nu sover han ”som en prins”

3. Sänk ditt blodsocker
Att hålla blodsockret på en hälsosam nivå är även det en faktor i din biologiska ålder. Allt fler människor har i dag ett för högt blodsocker, med risk att utveckla diabetes typ 2. För att hålla blodsockret i schack bör du dra ner på juice, läsk, sötsaker och snabba kolhydrater som pasta och vitt bröd.
Läs mer: Så håller du en jämn blodsockernivå

4. Rör på kroppen
Regelbunden motion håller kroppen ung och det måste inte handla om tuffa pass på gymmet – du kommer långt med dagliga promenader. Forskarna rekommenderar att du försöker få in medelintensiv fysisk aktivitet 150 minuter i veckan eller högintensiv aktivitet minst 75 minuter i veckan. Det går också bra att utföra en kombination av hög- och medelintensiv motion.
Läs mer: Gör vårt 8-veckors promenadprogram som kickstartar viktnedgången

Satsa på en kost med mycket fullkorn, fiberrika bär, frukter och grönsaker samt nyttiga fetter från bland annat nötter och frön.
Satsa på en kost med mycket fullkorn, fiberrika bär, frukter och grönsaker samt nyttiga fetter från bland annat nötter och frön. Foto: Getty images

5. Ligg på en sund vikt
Att ha en hälsosam kroppsvikt minskar risken för många sjukdomar. Är ditt BMI för högt har du med andra ord mycket att vinna på att gå ner några kilo. Forskare rekommenderar bland annat att minska portionsstorlekarna, hålla sig aktiv och välja näringsrik mat.
Läs mer: Räkna ut ditt BMI i vår BMI-kalkylator

6. Håll ett hälsosamt blodtryck
För att anses hälsosamt bör ditt blodtryck inte ligga högre än 120/80. Om du inte vet vad ditt blodtryck ligger på erbjuds blodtryckstester på många apotek. Skulle ditt blodtryck vara för högt finns det många livsstilsfaktorer som kan sänka blodtrycket utan mediciner, tipsar 1177. Du kan bland annat se till att få i dig näringsrik mat, motionera, dra ner på alkoholen, minska saltintaget och stressa mindre.
Läs mer: Sänk ditt blodtryck med Wellobe

7. Sluta röka
Rökning är den absolut största påverkbara orsaken till cancer och drygt varannan rökare dör av sin rökning, enligt Cancerfonden. Att hålla dig borta från cigaretter är med andra ord något av det bästa du kan göra för din – och dina närståendes – hälsa. Passiv rökning är även det en faktor som kan skada hälsan.
Läs mer: Så slutar du röka – utan att gå upp i vikt

8. Ha koll på ditt kolesterol
Ett högt kolesterolvärde ökar risken för några av de vanligaste hjärt-kärlsjukdomarna, såsom kärlkramp, stroke och hjärtinfarkt. För att hålla kolesterolvärdet på en bra nivå är det återigen en sund livsstil som spelar störst roll.

Genom att avstå från rökning, dricka måttligt med alkohol, undvika stress och ha ett hälsosamt midjemått minskar du risken att drabbas av ett för högt kolesterol. Det är också bra att äta mindre mättat fett – som finns i bland annat mejeriprodukter och rött kött – och istället satsa på enkel- och fleromättat fett från till exempel olja, nötter, frön, avokado och fet fisk.
Läs mer: Vad är kolesterol? Vi reder ut de vanligaste frågorna

Malin Karlberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här