Dolda sjukdomen du kan ha – utan att veta om det

I ett tidigt stadie kan diabetes typ 2 motas tillbaka. Problemet är att du kan ha haft sjukdomen flera år – utan att vet om det.
– Det är det som är utmaningen med diabetes typ 2, säger Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid Sankt Görans sjukhus.

Nå dina hälsomål – med vår metod
I dag har nästan en halv miljon svenskar diabetes. Av dem är cirka 50 000 drabbade av diabetes typ 1 och övriga av diabetes typ 2. Så vad är skillnaden?
– Varje gång du äter stiger sockerhalten i ditt blod, samtidigt som bukspottkörteln producerar insulin för att hjälpa kroppen ta upp sockret och tillgodogöra sig energin. Men vid diabetes typ 1 produceras inte något insulin och vid typ 2 produceras för mycket men inte tillräckligt. Ofta beror diabetes typ 2 nämligen på att du är överviktig med ”stor kropp”. Då räcker insulinet inte till och då stiger blodsockret, säger Joanna Uddén Hemmingsson.
Se hur Wellobe kan hjälpa dig

JUST NU: En månad på köpet

Vikten avgörande

Det knepiga är att du kan vara sjuk utan att veta det, hela 100 000 svenskar antas idag ha oupptäckt diabetes typ 2. När du väl får diagnosen kan du heller inte veta när du insjuknade, vilket inte alls är bra då risken för följdsjukdomar ökar. Dessutom kan sjukdomen bekämpas bara det görs tidigt. Och då är vikten avgörande, menar Uddén Hemmingsson.

Övervikt en av de största riskfaktorerna

Fördelen med att gå ner i vikt är att bukfettet minskar. Att lagra fett i buken tror man nämligen medför störst risker vid övervikt samtidigt som det försämrar insulinets funktion. Övervikt är därmed en av de största riskfaktorerna för att utveckla diabetes typ 2, även om man är frisk i övrigt.
– Till viss del spelar ärftlighet också in, men framförallt är livsstilen viktig. Det finns mycket du kan göra för att motverka eller i bästa fall bli frisk från din diabetes, som till exempel att röra på dig mer, sluta röka, minska på alkoholen, stressa mindre samt gå ner några kilon. Det är en billig livförsäkring då diabetes typ 2 är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt.

”Risken för diabetes ökar hos alla med åren”

Ju äldre du blir, desto sämre fungerar även bukspottskörtelns insulinproducerande celler. Därmed ökar risken för diabetes typ 2 hos alla med åren och kallas därför ”åldersdiabetes”. Huruvida man skulle kunna träna sig frisk eller ej är Uddén Hemmingsson dock tveksam till.
– Det beror helt på hur länge man har varit sjuk och det är som sagt svårt att veta. Men fysisk aktivitet kan sänka blodsockret, förbättra värdena samt minska behovet av diabetesmediciner. Har du diabetes typ 2 har du ju ett förhöjt blodsocker. Och då är det bättre ju mer muskler du har, då de konsumerar socker. Enbart träning gör dock sällan att du går ner i vikt om du inte ändrar kost samt drar ner på rökning, alkohol och stress också.

Gick ner i vikt – blev sprutfri

En som faktiskt lyckats bli frisk från sin diabetes typ 2 genom att förändra sin livsstil är Micael Andreasson, 60, från Stockholm. Han fick sin diagnos för 15 år sedan och tog tidvis upp till fyra sprutor om dagen – en innan varje måltid. Men idag är han helt sprutfri.
– Redan två veckor efter att jag gått med i Wellobe rekommenderade läkaren mig att minska dosen insulin. Jag hade gått ner i vikt.

Har gått ner 22 kg – med Wellobes hjälp

När Micael påbörjade sin viktresa vägde han 106 kilo. Biff, pommes, bearnaisesås och hamburgare hade satt sina spår. Han käkade alltid lunch ute och det var den största boven. Sedan fick Micaels dotter honom att gå med i Wellobe.
– Hon skapade nyttiga recept utifrån de ingredienser jag gillar. Därför tyckte jag aldrig att det var speciellt jobbigt eller svårt. Och nu kan jag äta allt, men i mindre mängder och har gått ner totalt 22 kilo.

Namn: Micael Andreasson

Ålder: 60

Yrke: Projektledare

Bor: Aspudden, Stockholm

Familj: Fru, 3 barn

Längd: 181 cm

Startvikt: 106 kg

Målvikt: 83 kg

Väger idag: 84 kg
Läs hela Micaels historia HÄR

Mer om diabetes typ 1

– Drabbar oftast yngre.
– Kan bryta ut snabbt.
– Utgör idag 5-10% av alla diabetessjuka, varav 7 000 är barn och unga.
– Ökar för tillfället i hela Skandinavien.
– Orsakas av att kroppen slutar producera insulin.
– Vikten spelar ingen roll för risken att insjukna.

Mer om diabetes typ 2

– Drabbar oftast äldre (men idag även barn och ungdomar, och då främst de med övervikt).
– Kan ta lång tid att upptäcka.
– Utgör idag 85-90% av alla diabetessjuka samt minst 10% av Sveriges invånare över 65.
– Ökar för tillfället i samma takt som fetman i hela världen (med högst ökningstakt i U-länder, men dubblering även i Sverige de senaste 20 åren).
– Uppåt 80% lider också av fetma.
– Orsakas bl a av att kroppens insulin inte räcker till då kroppshyddan är för stor.
Källa: Hjärt- och lungfonden, Insulin.se, Svenska diabetesförbundet, Vårdguiden, Socialstyrelsen

Kan Wellobe-metoden hjälpa dig?
Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här