Fira dina framgångar. Läs alla våra tips nedan.
Fira dina framgångar. Läs alla våra tips nedan. Foto: Getty Images

Fixa målvikten – i 15 steg

Har du bestämt dig? Är det dags att ta itu med några extrakilon eller vill du bara få en bättre hälsa? Bra, då kör vi!

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa

1. Var realistisk

Även om du hade storlek 34 när du var nitton år, kanske du inte ska förvänta dig att väga detsamma ett halvt liv senare. Storlek 42 kan vara fullt tillräckligt för dig, din kroppstyp, ålder och ditt välbefinnande.

2. Sätt upp delmål

Glöm inte att dela upp ditt mål i flera delmål och belöna dig själv under vägen. Stanna upp och reflektera över vad du åstadkommit. Skriv gärna dagbok där du kan gå tillbaka och fundera över vägen du har gått och vart du är på väg.

JUST NU: En månad på köpet

3. Var konkret

Sätt upp tydliga och mätbara mål. Ju mer detaljerad och konkret du är med vad du vill uppnå, desto lättare har hjärnan att klara en förändring. Det räcker inte med att säga till hjärnan: ”Jag vill gå ner i vikt”. Då blir hjärnan nöjd när du har gått ner några hekto. Tänk i stället på hur mycket du vill gå ner varje vecka eller månad.

4. Ställ dig frågan

Varför vill du egentligen gå ner i vikt? Du måste ställa dig frågan och även komma på svaret för att lyckas. Är det för att komma i dina gamla jeans, kunna röra dig mer, få bättre hälsa? Eller vad? Ju fler varför, desto lättare blir det att veta hur du ska göra.

5. Hur vill du leva?

Ha ett treårsperspektiv och sätt in din vikt i ett större sammanhang. Fråga dig vad du vill uppnå som människa, hur du vill att ditt liv ska se ut i framtiden.

6. Fatta ett beslut

Att ta ett beslut är viktigt. Det skapar motivation och handlingskraft till att genomföra det du föresatt dig.

Få fler tips och råd – som medlem

7. Berätta för andra

Berätta för din omgivning om ditt beslut. Det krävs mod att stå för en förändring i sin livsstil. Sätt gärna upp långsiktiga mål med den du bor med, även om han/ hon kanske har andra mål.

8. Gör egna val

Börja göra saker mer för din egen skull och välj umgänge du mår bra av.

9. Tänk på resultatet

Tänk på allt positivt du kommer att uppleva på vägen mot dina mål, såsom mer ork att leka med barnen, bättre hälsa, positiva omdömen och nya kläder.

10. Om du ger upp?

Fundera på de negativa saker som händer om du ger upp. Kanske får du en sämre hälsa, orkar inte med ett aktivt liv och kommer inte ens i de kläder du har nu.

Kickstarta DIN viktresa HÄR

11. Gör upp en strategi

Hur ska viktminskningen gå till, vad ska du äta och hur ska du motionera? Ta reda på vilken metod som passar dig bäst och följ den konsekvent.

12. Bryt ovanor

Att tanka bilen och samtidigt köpa en chokladkaka eller handla mjölk och köpa godis av bara farten hjälper dig inte att gå ned i vikt.

13. Nya vanor

Kompensera dina gamla vanor med nya, bättre. I stället för godis, lägg undan pengar och tänk på vad du ska använda dem till, en resa kanske? Ta med minimorötter eller frukt i stället för fikabröd på jobbet.

14. Tankemönster

Bryt mentala tankemönster. Är det första du tänker på en chokladbit, när du kommer in i en affär? Stanna då upp och påminn dig om ditt beslut och ta något annat än godis, så fattar hjärnan efter ett tag att det inte är någon idé att försöka.

15. Låt det ta tid

Vanor tar olika lång tid att etablera. Efter sex veckor har man åtminstone gett en ny vana chansen att etablera sig och förhoppningsvis fått motivation att fortsätta.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Caroline Hougner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här