Mikael om sin viktresa i Wellobe.
Mikael om sin viktresa i Wellobe. Foto: Privat/Magnus Liam Karlsson.

”Har inte varit en timme på gym”

En viktig sak Mikael Wikström, 32, från Västervik har lärt sig i Wellobes utmaning är att man faktiskt inte måste gå på gym för att hålla sig i trim. Faktum är att han under de 100 dagar Hälsovinsten har pågått inte har gått en enda gång – ändå har han gått ner 12 kilo.

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa

När Mikael Wikström anmälde sig som frivillig deltagare i Hälsovinsten i höstas vägde han 110 kilo. Målet? Att för varje kilo skänka 100 kronor till Barndiabetesfonden – samt att på sikt gå ner 15 kilo. Mikael har nämligen både en pappa och 2,5 år gammal son med diabetes.
– Jag vill kunna röra mig som äldre och delta i aktiviteter med både sonen och möjligen även barnbarnen, sade han då.

Som delmål satte Mikael att:

– Leva ett mer strukturerat liv och motionera mer
– Sluta helt med alkohol, chips och godis
– Peppa sig själv genom att titta på sin son

JUST NU: En månad på köpet

Efter 6 veckor

Redan en och en halv månad in i utmaningen hade Mikael gått ner hela 8,5 kilo. Till stor del eftersom han undvikit att vänta med att logga mat till kvällen, menar han själv:
– Genom att logga lunchen på en gång ser jag om jag glidit över kaloriintaget och kan kompensera det med en lite mindre middag, sade han.
Svårast tyckte han att det varit två-tre veckor in i utmaningen då sockerbehovet satt igång, men sedan gick det också över ganska snabbt igen.

Efter 10 veckor

När det väl började närma sig slutet hade Mikael gått ner ytterligare lite till, till 11,5 kilo. Han fortsatte envist undvika godsaker och hade bara överskridit sin rekommenderade kalorigräns vid två olika tillfällen – det ena var på semmeldagen. Tuffast var nog annars vårbacillerna:
– Jag har varit sjuk i omgångar och bara kunnat fokusera på maten. Men nu tänker jag ta nya tag tillsammans med min svåger och PT, och hoppas på det bästa.

Efter 14 veckor (100 dagar) – utvärdering

Förra gången hade envisa sjukdomar satt fälleben för dig, hur kom du igen efter det?
– Sista tiden i utmaningen lyckades jag hålla mig frisk. Jag kunde därför träna mer och kände mig både piggare och i bättre form. Så på dag 100 hade jag totalt gått ner 12 kilo och dessutom tappat 12 centimeter i midjan*. Totalt ska jag därför betala in 1 200 kronor till Barndiabetesfonden, precis som jag lovade i början av utmaningen.
Vad var svårast under de här 100 dagarna?
– Att hantera kosten och träningen ihop med mitt arbete som skiftgående vakt. Nätterna är nämligen svåra att planera för, ibland blir det för mycket kalorier allt för sent. Det är också svårt att få ihop måltiderna när man sover över lunchen innan nästa nattpass.
Och vad var lättast?
– Att hålla sig från kakor, godis, läsk och alkohol. Första veckorna hade jag absolut ett stort sötsug med mig, men när det väl lade sig gick det enklare än jag trott. Jag har lärt mig att dricka vatten för att undvika det värsta suget.
Vad i Wellobe har hjälpt dig som mest?
– Framför allt har jag lärt mig att ha struktur och att hela tiden logga mat och motion. Det har gett mig mer kontroll över mina matvanor, eftersom vissa rätter jag åt tidigare ofta innehöll mycket mer kalorier än jag trodde. Jag minns till exempel min förvåning när jag loggade "Bearnaisesås" och knappt klarade att hålla dagens kalorigräns. Sedan finns det ju bra träningstips med lättare hemmapass att utföra med den egna kroppen. Och sedan gillar jag att det finns både en dietist, psykolog och flera olika träningsexperter att tillgå.

Mikaels 3 bästa lärdomar

– Att undvika att dricka onödiga kalorier, kranvatten är ju både billigt och gott!

– Att äta mellanmål, det jämnar ut blodsockret och hindrar dig från att bli jättehungrig.

– Att man inte måste gå på gym för att träna! Jag har inte varit en enda timme på gym under min utmaning utan klarat mig med promenader, simning, cykel och styrka med egen kropp.
* Sedan intervjun gjordes har Mikael gått ner ytterligare.

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här