Så går du ner i vikt, snabbt och enkelt.
Så går du ner i vikt, snabbt och enkelt. Foto: Colourbox.

”Att gå ner i vikt är enkelt”

Hur går man ner i vikt så mycket som möjligt, på så kort tid som möjligt? Svaret är enkelt: Du ser bara till att äta mindre kalorier än du gör av med. Frågan är bara hur man gör det på bästa sätt, skriver New York Times.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

För att hitta ett hållbart och långsiktigt sätt för att gå ner i vikt rekommenderar de flesta experter i dag att man minskar antalet kalorier och ökar mängden träning steg för steg. Men tyvärr leder det till att många ger upp eftersom de tycker att det går för långsamt.
Nu visar en studie publicerad i the Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports att ett minimalt intag av kalorier kombinerat med maximal träning kan reducera en betydande mängd kroppsfett på bara några dagar – och det underskottet varar dessutom i månader.

Så vad är haken? Jo, de få dagarna är förstås superjobbiga.

JUST NU: En månad på köpet

Begränsade kaloriintaget och tränade – jättemycket

I den aktuella studien undersökte svenska och spanska forskare 15 överviktiga män som fick begränsa sitt dagliga intag till 360 kalorier, vilket var en minskning på runt 1 800 kalorier. De kalorier som intogs var dessutom uteslutande i vätskeform: Några drack sötade kolhydrater, andra proteindrinkar. Utöver det fick de dessutom träna – jättemycket.
Dagarna började med 45 minuters motion i en styrketräningsmaskin för överkroppen. Därefter fick männen ge sig på en åtta timmar lång promenad på den svenska landsbygden, med endast 10 minuters paus per timme. Under denna promenad fick de emellertid dricka precis så många kalorifattiga sportdrycker som de ville.

Hälften kroppsfett och hälften muskelmassa

De flesta deltagarna överraskades över att det var mycket lättare än de hade föreställt sig, säger José Calbet och Hans-Christer Holmberg, professorer vid universitet i Las Palmas och Mittuniversitet i Östersund, som stod bakom studien.
– Vissa upplevde mindre ledproblem och skoskav, men det var aldrig någon som klagade över hunger och det var heller inte någon som hoppade av.
Efter fyra dagar hade männen gått ner nästan 5 kilo var – varav hälften var kroppsfett och hälften muskelmassa. Forskarna hade visserligen förväntat sig att de deltagare som hade druckit proteindrinkar skulle lyckas bevara muskelmassan, men resultaten visade att underskotten så ungefär likadana ut för båda grupperna.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Fortsatte gå ner i vikt

De flesta som går ner så snabbt i vikt återfår sedan sin normala vikt igen. Så vad som var kanske mest oväntat var att männen inte omedelbart gick upp i vikt igen efter studiens slut.
– Vi hade trott att de skulle överäta och därmed återfå sin vanliga vikt. Men när deltagarna kom tillbaka någon månad senare hade de tvärtom gått ner något kilo till. Till och med ett år senare, låg de fortfarande på ungefär minus 2 kilo. Den enda förklaringen vi har till det är att männen inspirerades till att fortsätta leva hälsosamt, säger Dr Calbet.
Det svensk-spanska forskarteamet planerar nu att utföra samma studie på kvinnor, samt undersöka om regelbundna omgångar av sådana här intensivprogram skulle kunna påverka muskler och aptit.

Källa: New York Times

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här