Bästa sättet att gå ner i vikt snabbt? Få tips och råd på Wellobe.

Gå ner i vikt snabbt: Här är listan med effektiva tips

Det finns många sätt att gå ner i vikt snabbt.
Men många av snabbkurerna kommer göra att du ständigt känner dig hungrig och otillfredsställd.
Så om du inte har en vilja av stål kommer du troligen ge efter för hungern ganska snabbt.

Få hjälp att nå din målvikt – bli medlem

Att gå ner i vikt är egentligen bara simpel matematik. Du måste göra av med mer energi än du stoppar i dig. Det enklaste sättet är att minska på kalorierna du stoppar i dig. Men du kan också öka ditt uttag genom att träna mer. Det bästa är om man gör en kombination av dessa.
Ett normalt kaloriintag ligger på 1 800 – 2 500 kalorier per dag beroende på ålder och vikt. För att gå ner ett kilo på en vecka behöver du minska ditt kaloriintag med 7 000 kalorier. Det är dock viktigt att veta att man inte kan kapa hur mycket som helst på en gång.
– Gör man för stora förändringar på en gång finns det risk att man inte orkar fortsätta. Ta en eller ett par förändringar i taget och jobba med dem tills de sitter, säger Wellobes dietist Josefine Jonasson, samtidigt som hon varnar för att gå alltför långsamt fram.
– Ibland kan man behöva göra några större förändringar, för att det ska ge resultat och för att man ska orka fortsätta. Fundera över hur just du fungerar. Det är det som är det viktigaste.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg

Loggbok som hjälper dig

Wellobes metod går ut på att minska sitt kaloriintag men fortfarande äta vanlig mat, är en metod som är framtagen tillsammans med överviktsenheten på Karolinska Institutet. Med Wellobe får du en egen matdagbok, en loggbok, där du skriver in allt du äter och får reda på hur mycket kalorier du har kvar att äta. Du behöver därför inte räkna kalorier själv utan systemet hjälper dig med detta. I tjänsten hittar du näringsinnehåll och kaloriantal på en stor mängd livsmedel och får tusentals recept som är näringsberäknade. Eftersom ditt kaloriintag är väldigt begränsat kommer du snabbt märka av vilken typ av mat som håller dig mätt länge. Nedan följer fler tips på hur du kan minska din aptit, gå ner i vikt snabbt utan hunger och förbättra din metaboliska hälsa, baserat på vetenskap.

Minska ditt sockerberoende och ät mindre

När man försöker gå ner i vikt snabbt är det bra att minska på socker och kolhydrater. Det är dessa typer av mat som höjer insulinnivån mest i kroppen och som därför hjälper kroppen att lagra fett. När insulinnivån går ner har fettet enklare för att komma ut från fettreserverna och man börjar bränna fett istället för kolhydrater.

En annan fördel med att sänka insulinnivån är att njurarna börjar göra sig av med extra natrium och vatten, vilket gör att du minskar de onödiga kilon vätska som man annars kan bära runt på.(1,2) Genom att minska på kolhydraterna sänker du din insulinnivå vilket gör att du automatiskt kommer börja äta mindre kalorier och förbli mätt.

Prioritera dig själv och din hälsa i höst!

Ät protein, fett och grönsaker

Varje måltid ska innehålla en proteinkälla, en fettkälla och kolhydrater. Om man vill minska på kolhydraterna är det bra att välja grönsaker som har en liten mängd kolhydrater.

Proteinkällor

 • Kött: Till exempel nötkött, kyckling, griskött, lamm, bacon
 • Fisk och skaldjur: Till exempel lax, torsk, räkor, kräftor, hummer
 • Ägg: Omega-3 berikade ägg eller pastöriserade ägg är bäst.

Kan öka förbränningen

Om man äter mindre kolhydrater är det viktigt att äta mycket protein om man vill hålla sig mätt. Studier har visat att en proteinrik kost kan öka förbränningen med 80-100 kalorier per dag (3,4,5). Studier har även visat att man genom att äta mycket protein kan minska överdrivna tankar runt mat med 60 procent, minska suget efter kvälls-ätande till hälften och göra dig så mätt att du automatiskt äter 441 mindre kalorier per dag…bara genom att lägga till mer protein i din diet.(6,7)

Grönsaker med få kolhydrater

 • Broccoli
 • Blomkål
 • Spenat
 • Kål
 • Brysselkål
 • Sallad
 • Gurka
 • Selleri

Här kan du kolla kalorier och näringsinnehåll på en massa olika grönsaker

Var inte rädd för att ladda tallriken full av grönsaker med få kolhydrater. Du kan äta massiva mängder utan att överskrida den mängd kalorier du kan äta varje dag.

Fettkällor

 • Olivolja
 • Kokosolja
 • Avokadoolja
 • Smör
 • Talg

Ät minst tre gånger om dagen

Du bör äta minst 3 mål mat om dagen. Om du känner dig hungrig på eftermiddagen så lägg till ett fjärde mål.
Kokosolja har visat sig vara en bra fettkälla vid matlagning. Detta fettet är mer mättande än övriga fetter och kan även höja förbränningen något.(8,9). Det finns ingen anledning att vara rädd för naturliga fetter. Nya studier har visat att mättat fett inte höjer risken för hjärtsjukdom.(10,11).

Lyft vikter

Du behöver inte träna för att gå ner i vikt om du håller dig till ditt beräknade kaloriintag. Däremot är det rekommenderat för att få bästa resultat. Att lyfta vikter på gym har i studier visat sig vara ett bra alternativ för dig som vill gå ner i vikt.  Om du är helt ovan vid gym kan det vara bra att be en tränare om råd.

Som medlem får du tillgång till en mängd olika träningsprogram – bli medlem här

Genom att lyfta vikter kommer du att förbränna en del kalorier och motverka att din förbränning saktar ner vilket är en vanlig bieffekt vid viktnedgång. Studier på lågkaloridieter visar att man faktiskt också kan öka sin muskelmassa något samtidigt som man minskar sin fettmassa ordentligt (12). Om du inte kan lyfta vikter kan du istället göra lättare typ av kardio-träning som till exempel att gå en rask promenad, springa eller simma.

Ska jag räkna kalorier?

Om du går ner i vikt med Wellobe behöver du inte räkna kalorier själv så länge du använder Wellobes loggbok. Då behöver du bara logga det du äter så får du automatiskt reda på hur många kalorier du har ätit och hur många du har kvar att spendera på dagen.

10 enkla tips för att gå ner i vikt snabbare

Här är ytterligare 10 tips för att gå ner i vikt snabbt

 1. Ät en protein-rik frukost
  Att äta en proteinrik frukost har visat sig minska sug efter mat och kaloriintaget under hela dagen (13, 14, 15).
 2. Undvik drycker med mycket socker och fruktjuice
  Drycker kan innehålla många kalorier utan att ge mättnad. Att undvika söta drycker kan därför hjälpa dig att gå ner i vikt (16,17).
 3. Drick vatten en halvtimme innan dina måltider
  En studie visade att genom att dricka vatten en halvtimme innan man äter ökade viktminskningen med 44 procent på en tre månaders period (18).
 4. Välj viktminskning ”vänliga” livsmedel
  Det finns livsmedel som är extra bra att äta när man försöker gå ner i vikt.
 5. Ät löslig fiber
  Studier visar att löslig fiber kan minska fettmängden, framförallt kring buken. Fiberersättningar som glukomannan kan också hjälpa (19,20,21).
 6. Drick kaffe eller te
  Gillar du kaffe? Grattis! Koffein kan öka din förbränning med 3-11% (22,23,24).
 7. Ät mer fullkorn
  Basera det mesta av din diet på fullkorns produkter och oproccesad mat. Det är mer hälsosamt, mer mättande, och minskar risken för överätning.
 8. Ät din mat långsamt
  De som äter snabbt går upp mer i vikt över tiden.Att äta långsamt gör att du känner dig mer mätt och boostar dina viktminskningshormoner(25,26,27).
 9. Använd mindre tallrikar
  Studier visar att personer som äter på mindre tallrikar automatiskt äter mindre (28).
 10. Sov gott - varje natt
  Att sova dåligt är en av de högsta riskfaktorerna för viktuppgång. Så att se till att du sover ordentligt (29,30).

Detta får du som medlem i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även:

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Så effektiv är Wellobe

Så går du säkrare ner i vikt

Bästa och sämsta snabbmaten

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här