Ny forskning visar att en snabb viktnedgång kan vara en säker lösning på typ 2-diabetes i ett tidigt skede.

Så äter du dig frisk från typ 2-diabetes

Viktnedgång är ett säkert sätt för att bli kvitt typ 2-diabetes, visar ny forskning.
Var tredje person som går ner snabbt i vikt och sedan håller vikten, får normala blodsockernivåer.
– Sjukdomen kunde hållas i schack i minst två år utan medicin, säger Ulf Risérus, professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.

KOLLA: Kan vi hjälpa dig med din viktnedgång?

Diabetes är en av vår tids vanligaste folksjukdomar. Förändrade levnadsvanor de senaste åren har lett till att vi äter sämre, rör oss mindre, stressar mer – och går upp mer i vikt. Och det i sin tur, har gjort och gör fortfarande att andelen med typ 2-diabetes stiger i snabb takt. Såväl nationellt som globalt, skriver Sveriges riksdag i en motion gällande diabetesvård i Sverige. Så, vad kan vi göra för att stoppa spridningen av denna moderna välfärdssjukdom, som typ 2-diabetes ofta benämns som? Lösningen är förvånansvärt enkel, men kanske är kruxet att omsätta teorin till praktik bland så många människor det trots allt gäller.

JUST NU: 50% rabatt

Viktnedgång en lösning på typ 2-diabetes

Den goda nyheten, för dig med typ 2-diabetes, är att ny forskning visar att din diabetes kan bekämpas med viktnedgång. Det Europeiska diabetessällskapet (EASD) presenterade nyligen nya riktlinjer för kost vid diabetes och pekade då på betydelsen av att gå ner i vikt. Det handlar helt enkelt om att sprida kunskap och skapa medvetenhet kring hur man inför sundare levnadsvanor. För vad är egentligen typ 2-diabetes? Jo, en sjukdom som ofta uppstår som följd av en längre tids förhöjda blodsockervärden. Det i sin tur, beror ofta på att man både har ätit för dåligt och för mycket under en längre period. Tidigare kallades diabetes därför för ”sockersjukan”. Inte för att man åt för mycket socker som man skulle kunna tro, utan för att sjukdomen kännetecknas av en för hög sockerhalt i blodet. Knepigt? Egentligen inte.

Därför får man diabetes

Precis som en bil behöver bensin för att köra, behöver vi människor mat för att fungera. Maten omvandlas i kroppen till glukos eller druvsocker. Varje gång du äter stiger alltså mängden socker i blodet. För att sockret ska kunna tas upp av cellerna, omvandlas till energi och via blodet transporteras ut till alla organ behövs hormonet insulin. I en normalt fungerande kropp producerar bukspottskörteln det, men har du typ 1-diabetes är insulinproduktionen rubbad. Och har du typ 2-diabetes fungerar produktionen, men är otillräcklig. Dessutom är kroppen mindre känslig för insulin, man är så kallad insulinresistent, och då kan inte kroppen tillgodogöra sig energin från maten som den ska. I båda fallen måste man tillföra insulin ”på konstgjord väg”, alltså via insulinsprutor, insulinpump eller insulinpenna. Vid typ 2-diabetes kan man även få för glukossänkande behandling via tabletter.

Har du typ 2-diabetes? Få de verktyg du behöver för att lyckas med din viktnedgång

Viktnedgång kan normalisera blodsockernivåerna

Enligt EASD kan ett första steg vara att gå ner i vikt med en så kallad VLED-diet (Very Low Energy-diet*).
– Forskning visar att hos ungefär var tredje person med typ 2-diabetes som går ner snabbt i vikt, och sedan håller vikten, blir blodsockernivåerna normala. Sjukdomen kunde hållas i schack i minst två år utan medicin, säger Ulf Risérus, professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.
Samtidigt gäller de nya rönen enbart personer som har haft diabetes en relativt kort tid (högst sex år), vilket tyder på att ju tidigare man diagnostiseras och ju tidigare man åstadkommer en viktnedgång – desto större chans att bli av med sin typ 2-diabetes.

Själva metoden för viktnedgång inte central

Någonting forskarna också undersökte var vilken typ av fett och kolhydrater som var bra för hälsan, snarare än att bara titta på näringsfördelningen. Ett undantag var att personer över 65 år tycktes må bättre av en kost med lite mer protein, upp mot 20 procent.
Studien visade också att en kost med lite fett och en kost med få kolhydrater var lika effektiva i viktnedgångssyfte. Snarare handlade det om att hitta ett hållbart, mer långsiktigt sätt för att gå ner i vikt och på så vis minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Tre metoder för viktnedgång vid typ 2-diabetes

I riktlinjerna lyftes tre olika metoder för viktnedgång vid behandling av typ 2-diabetes fram, enligt Dagens Nyheter:

  1. Medelhavskost
  2. Nordisk hälsosam kost
  3. Vegetarisk kost

Dessa tre metoder för viktnedgång innehåller alla följande livsmedel:

  • Fullkorn
  • Kostfiber
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Nötter
  • Frukt
  • Omättade fetter från växtriket

Samtidigt har de en begränsad mängd socker och mättat fett. Medelhavskosten och Den nordiska kosten består dessutom av en hel del fisk, men mindre mängder rött kött – någonting som enligt Ulf Risérus både ökar chansen till viktnedgång och förbättrar blodfetter och blodsockernivåer. Och det i sin tur, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

En metod för viktnedgång som är hållbar

Den VLED-diet som EASD förespråker – även kallad VLCD (Very Low Calorie Diet) – är ett samlingsnamn för lågkaloridieter där man helt enkelt ersätter sina måltider med exempelvis shakes, soppor, bars eller pulver. På Wellobe rekommenderar vi dock INTE sådana typer av metoder för viktnedgång, eftersom de ofta innebär att man rasar snabbt i vikt – bara för att sedan gå upp all övervikt igen när man väl slutar. Alla är visserligen olika och det viktiga är att hitta ett sätt som passar en själv och som man känner kan fungera på lång sikt. Men är man ute efter en hållbar och långsiktig viktnedgång, är det bättre att hitta en metod för viktnedgång som man kan leva med i sin vardag. För då är också chansen att man lyckas gå ner i vikt och också hålla sin nya vikt, betydligt större.

Vad är diabetes?

Typ 2-diabetes

  • Drabbar oftast äldre, men även barn och ungdomar med övervikt.
  • Kan ta lång tid att upptäcka.
  • Utgör 90% av alla diabetessjuka och minst 10% av Sveriges invånare över 65 år.
  • Ökar för tillfället i samma takt som fetman i världen (med högst ökningstakt i U-länder, men dubblering i Sverige de senaste 20 åren).
  • Uppåt 80% lider också av fetma.
  • Kan orsakas av att inslulinproduktionen inte räcker till för en person som går upp snabbt i vikt.
  • Kan också bero på att kroppen utvecklar insulinresistens.

Typ 1-diabetes

  • Drabbar oftast yngre.
  • Kan bryta ut snabbt.
  • Utgör idag 10% av alla diabetessjuka, varav 7 000 är barn och unga.
  • Ökar för tillfället i hela Skandinavien.
  • Orsakas av att kroppens egna insulinproduktion rubbas eller slutar fungera helt.
  • Vikten spelar ingen roll för risken att insjukna.
  • Går INTE att äta sig frisk ifrån. Men forskning med transplantation av insulinproducerande celler och även försök för att stoppa den autoimmuna process som gör att de insulinproducerande cellerna slutar producera insulin. Men typ 1-diabetes kan i dagsläget inte botas.

Källa: Hjärt- och lungfonden, Insulin.se, Svenska diabetesförbundet, 177.se, Socialstyrelsen

* OBS! På Wellobe rekommenderar vi INTE att hoppa över/byta ut måltider mot shakes, soppor, bars eller pulver för att uppnå en önskad viktnedgång, utan förespråkar en sund och balanserad kost bestående av god, näringsrik och riktig mat. Tvärtom bygger vår metod på att man ska kunna äta allt man vill, så länge man bara planerar för det. Läs mer om vår metod nedan.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Varför får man diabetes?

Typ 2 diabetes: En dold sjukdom

Övervikt före graviditet kan öka risken för diabetes

Därför är 5:2-metoden bra för dig som är diabetiker

Gick ner i vikt – blev av med diabetes typ 2

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här