Få upp pulsen, ät chili och sov kallt. Tre knep som kan öka din förbränning – när du vilar.
Få upp pulsen, ät chili och sov kallt. Tre knep som kan öka din förbränning – när du vilar. Foto: Getty Images

5 knep: Så ökar du din viloförbränning

Vi förbränner inte bara kalorier när vi är aktiva, utan även när vi sover eller bara ligger på soffan.
Och faktum är att du kan öka din vilande förbränning helt på egen hand.
Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe, ger dig fem konkreta tips för att lyckas.

Nå DIN målvikt – med våra verktyg

En ökad viloförbränning är nog något vi alla önskar oss. Tänk dig att kunna ligga på soffan och samtidigt bränna av ett gäng kalorier. Det låter kanske som en dröm, men det är faktiskt en verklighet.

500 kalorier – per natt

Låt oss titta på vad som påverkar viloförbränningen och vad du kan göra för att höja din egen. Kroppen förbränner kalorier dygnet runt – till och med när vi sover djupt så förbränner en person på 70 kilo cirka 500 kalorier under en natt.
Vad påverkar vår viloförbränning och vilka faktorer kan vi inte påverka? Olika faktorer som kön och ålder, men också vår egen unika genetik, spelar in här. Kvinnor förbränner mindre än män i vila, ökad ålder minskar förbränningen för båda kön. Kroppsform, vikt och längd påverkar också viloförbränningen. Vad vi gör under dagen påverkar också hur mycket kroppen förbränner under sömnen.

Kan vår metod fungera för dig? Kolla här

Men genom att våga förändra lite i motionsrutiner och matvanor kan vi öka mängden kalorier kroppen förbränner varje natt:

Nå din målvikt med oss!

5 tips som kan höja din viloförbränning

1. Få upp pulsen
Träning kan ge en förhöjd förbränning i många timmar efter passet, beroende på intensitet. Allt från 10 minuter upp till 24 timmar. Pulshöjande träning med hög intensitet i olika typer av intervaller verkar ge störst effekt. Är du riktigt andfådd, röd i ansiktet och helt slut efter ditt pass kan alltså förbränningen öka i upp till 24 timmar. Använd den kunskapen som motivation när hjärnan vill ge upp mitt under passet.

2. Höj kroppens värmeproduktion
Viss typ av mat ökar värmen i kroppen, vilket också höjer förbränningen. Chili är ett av livsmedlen som ökar värmeproduktionen och därmed också viloförbränningen. Ingefära sägs reglera blodsockret och fungera som ett naturligt antibiotika i kroppen, men har också en värmande effekt. Älskar du inte starka smaker? Krydda maten med vitlök. Hackar eller ugnssteker du vitlöken hel blir den inte lika stark som när den pressas.

3. Träna med vikter
Muskler förbränner kalorier även när de vilar, vilket gör att ökad muskelmassa ökar viloförbränningen. Våga öka vikterna och lyfta tyngre. Förutom att det ger större och starkare muskler så förlängs också din efterförbränning. Ännu en bra sak att påminna sig om när motivationen tryter.

Få tillgång till ALLA våra recept

4. Ät mer protein
Jämfört med kolhydrater och fett så verkar protein kosta kroppen nästan fyra gånger mer i ren förbränning. Lägg till mer protein och prioritera baljväxter, fisk, skaldjur, fågel, ägg, mejeriprodukter och eventuellt kött om det ingår i din kost.

5. Sänk temperaturen
Vid kyla så förbränner kroppen mer för att öka sin egen värmeproduktion. Det kanske är därför kalla bad blivit så populära? Sänk värmen i sovrummet och var inte rädd för att frysa lite. Förutom att du sover bättre kommer det att öka din viloförbränning.

Kan vår metod fungera för dig? Kolla här

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Leila Söderholm

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här