Stress är en oundviklig del av livet som kan påverka både vår kropp och mentala hälsa.
Stress påverkar även våra matvanor och vårt energiintag.
Varför är det så och hur reagerar kroppen vid stress? Hur påverkar dessa reaktioner min vikt?
Få koll på vad du stoppar i dig – med Wellobe's app
Stress kan ha en märkbar inverkan på vårt ätande och ämnesomsättning. Hormonet kortisol frisläpps i kroppen när vi känner oss stressade, oroliga eller ansträngda – vilket kan orsaka en ökad aptit och få oss att söka tröst i ohälsosamma livsmedel.
Kroppen kan också börja bryta ner muskelvävnad för att få energi när kortisolnivåerna är höga. Det i sin tur kan sänka metabolismen och göra det svårare för oss att förbränna kalorier – och därmed kan vi öka i vikt.
Stress kan göra det svårt att sova, och en god natts sömn är otroligt viktig för vår hälsa och välbefinnande. Forskning har visat att sömnbrist kan det leda till ökad aptit och störa vår ämnesomsättning samt hormoner som reglerar hungern.
Det är därför viktigt att prioritera sömn för att undvika dessa negativa konsekvenser för vår hälsa och vår vikt. Läs mer om hur sömn och din vikt hänger ihop här.
Behöver du hjälp att nå din målvikt? Bli medlem HÄR
När vi upplever stress frisätter kroppen hormoner som adrenalin och kortisol, vilket kan höja blodsockernivån genom att stimulera frisättningen av glukos från levern. Ökad insulinnivå är en annan vanlig reaktion på stress, eftersom insulinhormonet hjälper kroppen att hantera blodsockret genom att öka upptaget av glukos i cellerna.
En hög insulinrespons på stress kan leda till ökad aptit och viktökning på lång sikt. Detta beror på att höga nivåer av insulin kan öka kroppens fettlagring, särskilt i bukområdet. Förhöjda insulinnivåer kan även leda till ökad risk för insulinresistens och diabetes.
När vi känner oss stressade är det lätt att falla tillbaka på dåliga vanor, som att äta för mycket eller att skippa träningen för att vi känner oss överväldigade. Detta kan göra det svårare att uppnå dina viktmål och att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt.
Som du kan se kan stress påverka din vikt på många olika sätt. Ökad aptit, förändrad ämnesomsättning, sömnstörningar, ökad mängd lagrat fett och ändrade vanor kan göra det svårare att gå ner i vikt. Men som tur är går detta att göra något åt. Undvik de negativa effekterna stress har på din vikt och hälsa genom att hantera din stress.
Det finns mängder utav sätt att hantera stress, och det gäller att hitta det som funkar för dig. Övningar som yoga, meditation, andningsövningar och att prioritera om i livet och göra saker som ger dig energi fungerar för många. Ta hand om ditt inre välmående dagligen kan hjälpa till att minska stressen och förbättra din hälsa. Ät en balanserad kost och träna regelbundet. Kropp och sinne är kopplat och hjälps åt för att nå dina viktmål när de drar åt samma håll – så glöm inte att ta hand om dig själv på alla sätt.
Källor: Men’s Health, Verywellmind, 1177
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.