Patricia Rätsep före och efter sin hälsoresa med Wellobe.

Årets Wellobe 2021 – Patricia Rätsep

För två år sedan hade hon problem att knyta skorna och orkade inte gå i trappor.
I dag är Patricia Rätsep, 57, gladare och piggare än någonsin – efter att ha gått ner 64 kilo.
– Det var faktiskt oförskämt lätt, säger hon.

Nå din målvikt – med samma verktyg

Precis som vanligt fick Wellobe-redaktionen in många, gripande nomineringar. Medlemmar som förbättrat sin allmänna hälsa, nått sin målvikt, minskat risken för viktrelaterade sjukdomar och mår bättre mentalt.

Likt 2020 valde vi ut två vinnare av utmärkelsen ”Årets Wellobe”.

Investera i din hälsa!

Och ena vinnaren är...

Patricia Rätsep, 57, från Gävle

Hur känns det att bli Årets Wellobe?
– Det känns väldigt hedrande. Att jag gjort det här för mig själv är ju en sak, men att andra människor också blivit påverkade, det gör mig glad i hjärtat. Jag brukar säga att jag varit en “Girl next door”, som visar att det faktiskt fungerar. Andra har kunnat identifiera sig med min resa. Att bli Årets Wellobe är kronan på verket.

Varför tror du att du vann?
– När jag började min resa var jag en “ubåt”. Jag berättade egentligen inte för någon om min nya kosthållning, träning eller mina resultat. Sen var jag med i ett reportage i Wellobe och startade i samma veva ett Instagram-konto med fokus på just hälsa. Sedan dess har alla som vill kunnat följa mig och se vilka fina resultat jag fått, framför allt kanske att jag lyckats hålla i min nya vikt under lång tid. Och det har varit fantastisk respons. Jag fick möjlighet att ge folk råd och tips, det gjorde i sin tur även mig mer peppad.

Vilka är dina största framgångsrecept?
– Jag tror att grundplåten är att jag bestämde mig ordentligt. Jag såg det som ett stort projekt och tänkte att jag ger det ett år, så får vi se om det bär frukt. Första delmålet jag satte var att gå ner 50 kilo, det kändes så klart mycket, men jag hade bestämt mig för att ha tålamod. Och redan första månaden kom jag in i det, jag märkte snabbt att det fungerade! Trots att jag inte motionerade alls de första månaderna.

Sen är det klart att noggrannheten med att väga och logga det du äter är viktig. Framför allt i början. Nu har jag det tänket i bakhuvudet och kan nästan se vad en kycklingfilé väger bara genom att titta på den. Nu sitter det i ryggmärgen.

Vilken är din favoritfunktion i Wellobe?
– Jag tycker egentligen allt är lättillgängligt och enkelt. Loggboken är väldigt överskådlig, man ser vad man har till godo och kan lägga in motion. Jag tror det är viktigt att verktyget är lätt och enkelt. Är det krångligt och man får massa tekniska problem, då tror jag man tappar lusten att fortsätta. 

Vad är dina bästa tips för att lyckas med en hälsoresa?

  1. Ha inga förbud. Håll dig till din rekommenderade kalorinivå, men ät vad du vill. 
  2. Planeringen. Jag har alltid färdiglagad mat i frysen. Kommer jag hem vrålhungrig har jag alltid en låda redo inom fem minuter. Då slipper du det där småätandet.
  3. Noggrannheten. Logga och väg allt du äter i början. Inget har undvikit att passera min våg. Det har så klart hjälpt mig i min resa, men jag har dessutom inget matsvinn längre, så det är bra för miljön också.

Hur ska du fira jul?
– Det blir med sonen och den närmaste familjen. Jag har aldrig riktigt varit en julfrossare, men jag ska äta smakerna jag längtat efter. 

Gör samma resa som Patricia – bli medlem HÄR

Nomineringar i urval

Patricia nominerades av flera personer att bli Årets Wellobe 2021. Här är ett urval från nomineringarna som kom in:

”Patricia har gjort en fantastisk viktresa och fortsätter följa den. På vägen har Patricia inspirerat många i Sveriges avlånga land. Hon har visat att det finns hopp för alla att på ett lustfyllt sätt leva hälsosammare.”

”Hennes resa talar för sig själv. Att hon dessutom är så aktiv på sociala medier gör det ännu mer givet att ge henne priset, hon visar att det går att lyckas utan att vända hela livet upp och ner”

”Min röst går utan tvekan på Patricia Rätsep. Hon har lyckats gå ner halva kroppsvikten och hålla den utan att ta till extrema metoder. Jag tror många inte förstår att det handlar om att hitta något hållbart som funkar över tid, inte det snabbaste sättet”

Namn: Patricia Rätsep
Ålder: 57
Yrke: Byggnadsinspektör
Bor: Gävle
Familj: Son på 20 år
Längd: 158 cm
Startvikt: 131,4 kilo
Väger i dag: 67 kilo
Instagram: patsys_halsoresa

Patricia har intervjuats vid ett tidigare tillfälle. Läs mer om hennes resa här:

”Det var faktiskt oförskämt lätt”

HÄR kan du läsa om Nikolaos – Årets andra Wellobe!

Patricia Rätsep och Nikolaos Sarandopoulos, Årets Wellobes 2021!

Tävlingsregler

Nomineringarna har skickats till info@wellobe.se. En jury bestående av anställda på Wellobes redaktion har därefter gått igenom det inkomna materialet och genomfört en omröstning.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här