Så maxar du din förbränning – i 24 timmar

Jodå, det går faktiskt att skynda på sin viktnedgång.
Faktum är att du kan öka din fettförbränning dygnet runt.
Och lösningen är förvånansvärt enkel – här berättar vi mer.

Få hjälp att nå din målvikt – snabbt och enkelt
Att gå ner i vikt kan tidvis vara riktigt kämpigt. De allra flesta av oss är otåliga och vill att det ska gå så enkelt, smärtfritt och snabbt som möjligt. Och vet du, det går faktiskt att öka takten på din viktnedgång. Faktum är att du kan maxa din fettförbränning i upp till 24 timmar, enligt träningssajten Aktiv hälsa.

JUST NU: En månad på köpet

Öka fettförbränningen med 10 knep

 • Kl 06.00 – Gå upp tidigt och rör på dig
  Det behöver inte betyda att du måste släpa dig till gymmet utan kan räcka med en powerwalk, bara den sker innan frukost. I fastetillstånd börjar din kropp nämligen att ta energi från fettdepåerna, vilket kan öka din fettförbränning med 20 procent, enligt forskning.
  Bonustips: Förbered frukost och packa en väska kvällen innan, så slår du två flugor i en smäll och kan promenera till jobbet.
 • Kl 07.00 – Chocka kroppen
  Chocka kroppen med en iskall dusch. Att kyla ner den tvingar den nämligen att öka värmeproduktionen. För det behövs energi, vilket alltså ökar fettförbränningen ytterligare.
  Bonustips: Ingen dusch på jobbet? Kila förbi ditt gym eller närmsta badstrand. Är det kyligare utomhus är det bara bra.
 • Kl 09.00 – Ät frukost
  Plocka fram din medhavda frukost. Skjuter du fram den fortsätter du att bränna fett i flera timmar efter morgonpromenaden. Satsa på färre kolhydrater och mer protein.
  Bonustips: Lite keso eller kvarg med bär eller kokta ägg är utmärkta frukostar, som dessutom är enkla att ta med.
 • Kl 10.00 – Håll igång
  Stillasittande jobb? Se då till att röra dig med jämna mellanrum. Ett bra mål är att resa sig minst en gång i timmen, så att kroppen aldrig går in i viloläge.
  Bonustips: Ställ ditt mobillarm en gång i timmen. Gör några benböj, gå och ta ett glas vatten eller ett varv runt huset. Ett annat tips är att alltid resa dig under alla telefonsamtal eller att inför ”walks and talks” i ditt team.
 • Kl 12.00 – Ät lunch
  Fortsätt hålla nere mängden kolhydrater så håller du insulinproduktionen nere. Det ökar fettförbränningen då kroppen återigen måste hämta energi från sina fettdepåer.
  Bonustips: Förbered även lunchlåda kvällen innan så har du full koll. Kommer livet emellan och du måste äta ute kan du fylla tallriken med grönt. Lägg sedan till kött, fisk, kyckling eller andra proteinrika vegetariska alternativ.
 • Kl 17.00 – Träna
  Satsa på intensiv intervallträning, så fortsätter du bränna fett flera timmar efter ditt pass. Är du inte så vältränad är det dessutom lättare ett gasa på i korta intervaller än att köra ett enda stenhårt, långt pass.
  Passar det dig bättre att träna med lägre puls lite längre tid? Det är förstås också bra för din fettförbränning, men ger inte samma efterförbränning.
  Bonustips: Packa också träningsväskan kvällen innan så minskar risken för att du går hem och sjunker ner i soffan istället.

Öka din fettförbränning – med våra verktyg

 • Kl 18.30 – Laga middag
  Satsa på god mat med mycket protein så att dina muskler får återhämta sig. Gärna en eldig måltid så att du sätter fart på svetten. Då måste kroppen återigen använda sina fettdepåer för att aktivera svettproduktionen.
  Bonustips: Kalkon, kycklingbröst, kycklingfärs eller annat magert kött med mycket chili är både gott och nyttigt förslag.
 • Kl 20.30 – Ta en kvällspromenad
  Motstå frestelsen att sjunka ner framför tv:n efter middagen. Då går din fettförbränning ner på samma nivå som om du skulle sova. Faktum är att du kan femdubbla din förbränning genom att välja en kvällspromenad istället, visar studier. Ju mer du väger, desto större effekt. För varje kilometer förbränner du 1 kilokalori per kilo kroppsvikt och mer än hälften av energin hämtas ifrån dina fettdepåer.
  Bonustips: Svårt att motivera dig? Skaffa hund. Hundägare är i bättre form eftersom de både promenerar mer och oftare än andra, visar studier.
 • Kl 21.45 – Ät ett sista mål
  Att det skulle vara skadligt för din fettförbränning att äta efter klockan sex på kvällen stämmer inte helt. Tvärtom kan ett proteinrikt kvällsmål stimulera utsöndringen hormonet glukagon, vilket tvärtom ökar fettförbränningen. Effekten blir dessutom ännu bättre om du väljer mat med proteinet kasein som finns i vissa mejeriprodukter. Det bryts nämligen ner långsamt och förser kroppen med aminosyror som du behöver för att återhämta dig.
  Bonustips: Kasein finns i bland annat mjölk, keso, skyr och parmesanost.

Källa: Aktiv träning

Det här får du som medlem i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Så räknar du kalorier

Effektivaste sättet att öka förbränningen på

Därför fungerar vår viktklubb – Wellobe

Så startade viktklubben Wellobe

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

FAQ Wellobe

Omdömen om Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här