Tips på hur du slutar röka – utan att lägga på dig.
Tips på hur du slutar röka – utan att lägga på dig. Foto: Colourbox.

Sluta röka – utan att gå upp i vikt

Kan man sluta röka – och samtidigt tappa sina extrakilon? Här tipsar motivationscoachen Mia Törnblom om hur du lyckas.
– Vi kan inte gå tillbaka i tiden och göra allt ogjort, vad vi däremot kan göra är att påverka nu och framåt, säger hon.

Vill du sluta röka – utan att gå upp vikt? Få hjälp här
Att gå ner i vikt ligger högt upp på todolistan för de flesta. Och hand i hand med en viktnedgång går ofta att sluta röka. Men hur klarar man att fimpa samtidigt som man ska gå ner i vikt? Mia Törnblom hjälper dig med rätta tänket och smarta knep att ha i åtanke.

Från feströkare till varje dag-rökare

– På sommaren är det lätt hänt att det blir lite mycket fest och jag har förstått att en del personer väljer en cigarett istället för den extra portionen eller desserten. En cigarett blir snabbt, två, tre och tillslut så hittar vi på olika orsaker till dessa cigaretter. Först kommer efter-maten-ciggen, efterföljd av efter frukost, till kaffet, för att det är så trevligt, för att vi varit så bra och tillslut röker man varje dag.

Nå din målvikt med oss!

Oro att gå upp i vikt

– De som hör av sig till mig har som regel bestämt sig för att sluta röka men det som oroar dem är att de då kommer gå upp i vikt. Jag är inte dietist men jag tror inte att vi automatiskt går upp i vikt av att sluta röka. Däremot är det lätt hänt att dämpa abstinensen med en extra portion mat eller kaka. För att inte behöva ta den där extra kakan eller portionen behövs planering, se till att ha alternativa snacks tillgängligt, så som gurkstavar och liknande.

Realistiska mål

– Om du är inne i en viktminskningsprocess kan det vara bra att vara förberedd på att de två första veckorna efter den sista cigaretten kommer du stå stilla i vikt. Vi tappar nämligen självförtroende av att misslyckas med att nå våra mål och därför är det så viktigt att vi alltid har realistiskt uppsatta mål som vi klarar av att leva upp till.

Öka motionen

– En annan viktigt sak att tänka på under denna sluta röka fas är att öka på motionen. Lägg till några extra promenader för att kompensera de eventuellt extra portionerna. En annan otroligt stor vinst vi får av motion är att vi blir starkare, både mentalt och fysiskt, allt hänger nämligen ihop.

Tro på din förmåga att lyckas

– Viktigast av allt är dock att vi inte slår på oss själva för att vi försatt oss i denna situation, vi kan inte gå tillbaka i tiden och göra allt ogjort vad vi däremot kan göra är att påverka nu och framåt. Tro på din förmåga att lyckas nå ditt mål och framförallt, kom ihåg att du är värd en god hälsa.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här