Christian Anker-Hansen är läkare och medicinsk rådgivare på Joint Academy.
Christian Anker-Hansen är läkare och medicinsk rådgivare på Joint Academy. Foto: Joint Academy

Artros: Folksjukdomen som drabbar 1 av 4 över 45 år

En fjärdedel av alla svenskar över 45 år lider av artros
En sjukdom som inte går att bota men både lindra och förebygga med hjälp av träning.
– Med hjälp av träning kan man lindra smärtan och i vissa fall undvika en operation, säger Christian Anker-Hansen, ortoped och medicinsk rådgivare på Joint Academy.

Har du ont i dina knä eller höfter? Du är inte ensam. Uppskattningsvis lider 25 procent av alla svenskar över 45 år av artros. Artros kan drabba alla leder men det vanligaste är att man får problem med knä och höfter berättar Christian Anker-Hansen, ortoped och medicinsk rådgivare på Joint Academy.

JUST NU: En månad på köpet

Obalans

Det finns många myter kring artros. En av de vanligaste är att det är en sjukdom som bara drabbar äldre. Men det är inte alls sant, berättar Anker-Hansen.

– Det är en vanlig myt. Men artros kan faktiskt drabba vem som helst, även om det är vanligare när man är äldre, säger han och fortsätter:

– Artros uppstår när det är en obalans i mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket vilket leder till bristande funktion i leden, säger Anker-Hansen.

Vem drabbas? Och finns det något man kan göra för att förebygga?

– Det finns flera riskfaktorer. Framförallt handlar det om stillasittande och övervikt. Däremot är det inte övervikten i sig utan om man väger mycket utan att ha muskler som orkar bära upp lederna. Om man har mycket muskler kring leden minskar risken avsevärt.

Behöver du hjälp att komma i form? Ta hjälp av vår metod – bli medlem här

Inget botemedel

Om man drabbas av artros så finns det inget botemedel. Däremot kan man lindra smärtan både med mediciner och med träning. I de fall som är riktigt illa kan man behöva operera in en protes. Ungefär 10-20 procent av de drabbade behöver en operation, enligt Anker-Hansen.

– Mediciner som kortison och diklofenak brukar vara det man behandlar med men muskelspecifik träning har visat sig ge minst lika bra resultat mot smärtan. Och det bästa är att det är helt utan biverkningar.

Fler kvinnor drabbas

Artros drabbar både kvinnor och män men kvinnor drabbas i något högre utsträckning.

– Östrogenhalten påverkar så när kvinnor går in i klimakteriet och östrogenet minskar ökar också risken för att drabbas av artros.

Leder till ökad dödlighet

Även om sjukdomen i sig inte är dödlig så har det visat sig att personer som drabbas av artros har en 55 procent högre dödlighet.

– Det beror på att man slutar röra på sig på grund av smärtan och då drabbas man i sin tur av andra sjukdomar som övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Anker-Hansen 

Och sjukdomen ökar lavinartat. Inte bara i Sverige utan i hela världen.

– Just nu kommer den på tredje plats över de sjukdomar som ökar mest i världen. På plats hittar vi diabetes och sedan senildemens. Med tanke på att artros i sin tur ofta leder till att man drabbas av diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar är det en allvarlig situation, säger Anker Hansen.

Behöver du hjälp att komma i form? Ta hjälp av vår metod – bli medlem här

Följ oss för mer inspo:
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här