Vill du gå ner i vikt i klimakteriet? Läs våra tips.

Så påverkar hormonerna din vikt

I klimakteriet är det vanligt att man börjar lagra fett på nya ställen.
Kanske har det som fungerat tidigare plötsligt slutat hjälpa?
Här förklarar Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe, vad som sker i kroppen – och vad du kan göra.

Känner du igen dig? Få hjälp med dina klimakteriekilon

I klimakteriet upplever många kvinnor att kroppen förändras. Fettet lagras på andra ställen, vikten ökar månad för månad och det kan kännas helt omöjligt att göra någonting åt saken. Kanske har det som fungerat tidigare för att hålla vikten slutat hjälpa. Kroppen är känsligare för stress och att då minska mängden mat och öka mängden träning kan snarare ge motsatt effekt. Ingenting är som det brukar vara, helt enkelt. Så, vad är det egentligen som händer i kroppen? Och hur kan hormonförändringarna påverka så mycket? Det ska jag försöka svara på här.

Investera i din hälsa du också!

Ämnesomsättningen sjunker

I studier där forskare har mätt koldioxidproduktionen och syreupptagningsförmågan hos testpersoner som har fått andas i mask finns tydliga bevis på att ämnesomsättningen i den här åldern sjunker. Och det leder i sin tur till att man inte gör av med lika många kalorier.

Du fryser lättare

Så varför minskar ämnesomsättningen? Jo, bland annat på grund av att förmågan att värma upp kroppen försämras. Det kan låta konstigt då klimakteriet ofta förknippas med vallningar, men faktum är att minst lika många upplever sig som mer frusna.

Forskare tror att det beror på att vi har mindre s k ”brun fettväv”, som bebisar och ungdomar tvärtom har mycket av. I den här perioden av livet är det inte heller ovanligt att ha problem med sköldkörtelhormoner – vilka styr vår värmereglering. Själva uppvärmningen av kroppen kostar mycket energi och när den minskar följer kaloriförbrukningen dessutom med.

I klimakteriet? Få kontroll på din vikt

Muskelmassan minskar

Ett annat vanligt problem i övergångsåldern är att muskelmassan minskar. Dels på grund av att man rör sig mindre explosivt och inte flänger omkring på samma sätt. Samtidigt gör den hormonella förändringen det svårare att bygga muskler. Och en minskad muskelmassa betyder tyvärr en minskad energiförbrukning...

Mitt tips är därför att sikta på att träna igenom alla muskler minst en gång i veckan – med egen kroppsvikt, vikter, hemma eller på gym. Huvudsaken är att musklerna används på ett annat sätt än i vardagen. Och kom ihåg att även hjärtat är en muskel som behöver jobba, så lägg till ett par pulshöjare som gör dig andfådd. Förutom en ökad ämnesomsättning får du som bonus både ett starkare hjärta, skelett, hjärna och förbättrat humör.

Behovet av återhämtning ökar

När vi är yngre är kroppen mer förlåtande, men nu är kroppen tvärtom i ett ännu större behov av vila – såväl från jobb som träning. Dessutom är alarmsystemet i hjärnan mer lättväckt och samtidigt som ett ökat påslag av stresshormonet kortisol ökar fettinlagringen, upplever många att de är betydligt mindre stresståliga.

Mitt tips är därmed att se återhämtning som en allt viktigare del av livet. Ta långa utomhuspromenader, lyssna på de naturliga ljuden och upplev miljön och omgivningen omkring dig. Värna om lugn och ro på kvällarna och prioritera saker du är passionerad av.

Känner du igen dig? Få hjälp med dina klimakteriekilon

6 kosttips

Ju lägre ämnesomsättning, desto viktigare att planera sitt ätande. Slutligen följer därför ett par handfasta, konkreta tips som kan hjälpa dig få ordning på din vikt:

  • Minska mängden snabba kolhydrater i form av t ex fikabröd och pasta.
  • Satsa på mer protein och grönsaker.
  • Försök undvika småätande genom att se till att äta dig mätt under huvudmålen, utan att få i dig onödiga mängder kalorier.
  • Undvik hel- och halvfabrikat och laga mat från grunden.
  • Välj bra fett och ge din kropp den näring den behöver.
  • Känner du dig stressad och dricker mycket kaffe? Testa att dra ned på koffeinet och se om det gör någon skillnad.

Mer om klimakteriet

Att gå ner i vikt i klimakteriet

Så går du ner i vikt i klimakteriet

13 tecken på att du är i klimakteriet

I klimakteriet? Därför går du lättare upp i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här