Sofia Yoo

Göran Hägglund: ”Jag noterar allting i en bok”

Att sköta om sin hälsa är såklart viktigt för alla. Men kanske i högsta grad om man är social- och hälsominister. Här tipsar Göran Hägglund från Kristdemokraterna om hur han finner motivation.

Vad är Wellobe? Läs mer här

Att röra på sig och äta regelbundet är en grundregel för att man ska vara frisk och må bra. Och för Göran Hägglund, partiledare i Kristdemokraterna, står frågan om den goda hälsan högt – såväl på den politiska som privata agendan. Inte minst när det gäller att vara förutseende i förebyggande syfte.
– Man brukar ju säga att den som är frisk kan ha tusen önskningar, medan den som är sjuk bara har en enda önskan: Att bli frisk. Allt för ofta kommer insikten om hälsans betydelse dock försent, när man väl har blivit sjuk. Frågan om hur man gör för att hålla igång kroppen och äta nyttigt är därför otroligt viktig – både för enskilda individer som för samhället i stort. Det vi behöver är med andra ord en hälsotrend som spelar roll för hur vi mår, säger han.

Hur gör du själv för att hålla dig i form?
– Jag är en person som för egen del behöver mäta det jag gör och därför noterar jag all min träning i en liten bok. Förra året kom jag upp i hundratolv motionstillfällen och i år har jag bestämt mig för att ha åtminstone hundra. Men jag måste verkligen vara disciplinerad, så jag har vissa regler. När det gäller löpning till exempel måste jag springa minst sex kilometer varje gång. Och sedan försöker jag äta nyttigt också och minska på det som är dåligt.
Har du någon favoriträtt?
– Ja... Jag tycker så mycket om mat så jag har tusen olika. Däremot försöker jag avhålla mig från snabba kolhydrater, socker, fikabröd och bröd överhuvudtaget. Potatis och pasta äter jag också väldigt lite av.
Göran Hägglunds bästa hälsotips
– Bestäm dig för att grundlägga en god vana, utan att vara för ambitiös. Det enda du behöver göra är egentligen att sätta ett mål. Alla människor fungerar så klart på olika sätt, men många av oss måste sätta ett mål och behöver också kunna mäta resultaten. Annars blir det ingenting gjort. Mitt mål är att få ihop hundra motionstillfällen per år och det noterar jag väldigt noggrant för att leva upp till det jag har bestämt mig för. Skulle jag inte mäta det skulle det heller inte blir gjort, för det finns alltid goda skäl att avstå.
Kickstarta din viktminskning redan i dag

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här