Det finns en stark koppling mellan fettlever och bukfetma, har forskning visat.
Det finns en stark koppling mellan fettlever och bukfetma, har forskning visat. Foto: Getty Images.

Experterna: Så farligt är fettlever

Fettlever är något du kan ha utan att veta det.
Utvecklas det kan det leda till skrumplever.
– Förr var fettlever förknippat med alkohol, nu visar forskning att det är kopplat till bukfetma, säger vetenskapsjournalisten.

Känner du igen dig? Få ordning på din hälsa – med vår hjälp

Fettlever är världens vanligaste leversjukdom och det innebär att för mycket fett har lagrats i levern. Det finns flera orsaker till att det sker, en orsak kan vara ett ökat intag av fruktos, som är en sockerart som finns i läsk, godis och skräpmat. Peter Loogna, kirurg på Sophiahemmet i Stockholm förklarar varför det är farligt med fettlever.
– Själva ansamlingen fett i levern är i sig inte farligt, men några procent av de individer som har fettlever kan utveckla en inflammation och en ökad bindvävsomvandling. Det kan i sin tur öka risken för leversvikt och cancer.

Vilka drabbas av fettlever?

– Varför vissa individer utvecklar inflammationen är inte känd, men möjligtvis kan genetiska faktorer spela in. De som lider av övervikt, typ 2 diabetes eller har höga kolesterolvärden har ökad risk att drabbas av fettlever.

Hur blir man av med fettet i levern?

– Om du är överviktig och har fettlever kan du se en god effekt redan vid en tio procent viktnedgång. Fettet i levern är det fett som försvinner först när du tappar kilon. Regelbunden fysisk aktivitet 30 minuter per dag, tre till fyra gånger i veckan kan också påverka fettinnehållet i levern.

”Starkt kopplat till bukfetma”

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, författare till "Det sötaste vi har" är väl insatt i hur kosten påverkar vår lever. Att socker är en bov till att fler drabbas av fettlever är en hypotes som växer fram.
– Om du överrätter fruktos, som finns i vitt socker, är risken att du i längden utvecklar fettlever. Äter du en stor portion pasta och efter det en stor påse godis, då har du överrätt mängden socker din kropp behöver. Förut var fettlever förknippat med alkohol och alkoholism, men nu har forskning visat att det även är starkt kopplat till fetma och bukfetma. Vi har stirrat oss blinda på vågen, men midjemåttet är ett mycket bättre mått på hälsa, säger Ann Fernholm.

Foto: PRIVAT

”Så snabbt kan du se effekt”

13 procent av alla unga i USA har drabbats av fettlever och omkring 15 procent av alla människor i Sverige lider av fettlever. Fettlever är ingen kronisk sjukdom, genom att lägga om din kost kan du se förändringar på relativt kort tid.
– Ät mat lagad från grunden, undvik processad mat. Ta bort eller minska kraftigt på socker i kosten. Sahlgrenska gjorde en studie på män med fettlever som fick äta en strikt lågkolhydratkost, med lika många kalorier som innan, och mängden fett i levern minskade kraftigt inom loppet av två veckor. Så snabbt gick det att se effekt av att lägga om kosten, säger Ann Fernholm.
Läs också: Mattias, 46, om fettlevern: Hade behövt en käftsmäll

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Amanda Johansson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här