Hur många dör av övervikt? Läs mer här.

Så många dör av övervikt

Hur många dör egentligen av övervikt?
Varje år skördar fetman miljontals liv runtom i världen.
Dessutom ökar antalet överviktiga i snabb takt.
Läs mer på Wellobe.

Kolla hur mycket DU kan gå ner i vikt i Wellobe*

Ett hälsosamt BMI beräknas ligga på mellan 20 och 25. Och vissa forskare hävdar att det finns klara samband mellan förhöjda BMI-värden och i stort sett alla sjukdomar som finns. Andra menar att värden mellan 25 och 30 i alla fall inte ökar risken för en för tidig död, skriver Dagens Medicin.

År 2015 inträffade som en följd av ett förhöjt BMI dock 4 miljoner dödsfall runtom i världen, enligt forskning. Samtidigt har övervikten och fetman ökat snabbare än dess följdsjukdomar, till stor del då det idag finns bättre behandlingar av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien i projektet Global Burden of Disease vid universitetet i Washington i USA omfattar data från 70 miljoner människor mellan 1980 och 2015. Resultaten visar även att…

* … 108 miljoner barn och 604 miljoner vuxna hade ett BMI på över 30 år 2015.

* … förekomsten av fetma sedan 1990 har ökat i de flesta länder och i mer än 70 av dem till och med fördubblats.

* … de vanligaste följdsjukdomarna att så småningom leda till både för tidig död och handikapp var hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

* … det bland de 20 mest befolkningsrika länderna där följdsjukdomar relaterade till ett förhöjt BMI var vanligast i Ryssland och Demokratiska republiken Kongo.

Mest oroväckande var att det bland unga medelinkomsttagare i Kina, Brasilien och Indonesien hade skett en kraftig ökning av fetma.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här