Har ”karantänkilona” smugit sig på under coronapandemin?
Skulle du gärna komma i form till julledigheten, men vet inte hur? Wellobes egen dietist Josefine Jonasson hjälper dig att hitta motivationen – och inse vad du egentligen vill uppnå.
Nå DIN målvikt – med vår hjälp
Drygt var tredje svensk har gått upp i vikt de senaste sex månaderna, visar en Sifo-undersökning som WW Viktväktarna beställt. Samtidigt har nära var femte oroat sig mer för sin vikt än tidigare, kanske som en följd av att övervikt är en riskfaktor när det gäller svår covid-19.
Josefine Jonasson, dietist på Söndag och Aftonbladets Wellobe, känner igen tankegångarna.
– Många är hemma mycket i coronatider, det kanske bara blir en macka till lunch och mycket stillasittande, säger hon. När livet dessutom känns lite dystert, när vi kan inte träffa alla nära och kära eller planera in så mycket roligt som vi skulle vilja, är det lätt hänt att pigga upp sig själv genom att låta helgens mat vanor spilla över i vardagen.
Men, säger Josefine Jonasson, bestämmer man sig för att komma i gång med nya vanor är det viktigt att komma ihåg att en nystart inte behöver innebära en skafferirensning och inköp av dyra gymkort.
Behöver du gå ner i vikt? Kolla om vi kan hjälpa dig
Det kan vara att sluta med läsk och godis på vardagarna. Eller att ta en promenad varje dag. Börja genast och lägg sedan till fler saker, i stället för att sikta in dig på ett storslaget projekt där du riskerar att göra dig själv besviken.
– Om du faller tillbaka, gör det inte helt och hållet. Du kanske har upptäckt att något betyder för mycket för dig för att du ska kunna leva utan det och då är det ok. Älskar du till exempel bröd men är medveten om att du gärna hamnar i smörgåsträsket där alla måltider innehåller bröd kan du behöva hitta ett mellanting. Leta upp ett bra bröd och begränsa mängden. Det finns inget livsmedel som ensamt förstör en för övrigt hälsosam livsstil och det handlar aldrig om ”allt eller inget”, säger Josefine Jonasson.
När vi så småningom går in i december är både stressen och frestelserna större än vanligt. Även här är ”snäll-mot-dig- själv-tänket” det bästa.
– Försök att inte äta pepparkakor och kolor på slentrian, utan välj dina tillfällen då du verkligen njuter av fikat.
I stället för en enda motivator, som att se resultat på vågen, försök att hänga upp ditt driv på ”flera krokar”:
– Annars kanske det plötsligt känns som att: ”Äsch, jag behöver inte gå ner i vikt, det spelar ingen roll om jag väger för mycket.” Då gäller det att flytta fokus till en annan krok, som att rörelse är bra för din hjärna och ditt mående. Så att du får kraft att fortsätta.
En annan viktig del handlar om att separera mat och träning.
– Vi är så fokuserade på inkomst och utgifter, att det ska vara balans. Det ironiska i detta är bara att vi i slutändan inte alls jobbar för balans utan tvärtom. Äter vi bra tränar vi bra. Äter vi dåligt skippar vi träningen. Omvänt har väl alla varit med om att någon sitter vid fikabordet på jobbet, tar av fikat samtidigt som de säger att de inte alls borde äta det här och att de måste ta en extra joggingtur ikväll. Plötsligt har den där personen förstört smaken av fikabrödet både för sig själv och alla andra runt omkring som faktiskt bara hade tänkt njuta av det. Ska man äta ska man njuta annars kan man lika gärna låta bli. Dåligt samvete är sämsta tänkbara kryddan.
Nå din målvikt en gång för alla
Josefine Jonasson tycker att vi i stället ska låta kost och rörelse vara två separata saker. Tänk på vilka effekter din lunchpromenad kommer att få, utan att koppla det till vad du ätit. Blir du förkyld eller stukar foten, kan du ta paus i träningen utan att det behöver gå ut över maten.
– Man säger ofta att man ska unna sig en kaka. Jag gillar inte riktigt det begreppet. Inte för att man inte ska kunna ta en kaka om man vill det utan snarare för vad ”unna sig” står för. Måste unna sig handla om att äta? Och framför allt, måste man verkligen förtjäna att äta det där lilla extra? Bestäm dig för vad det är värt för just dig och våga stå för ditt beslut och eventuella konsekvenser av det. Fundera också över vad som är lyx för dig.
– När man springer och känner att magmusklerna är med, det är fanken lyx. En nybakad kanelbulle kan också vara lyx, på ett annat sätt.
Till sist vill hon påminna om att det inte alltid kommer att vara lätt med en livsstilsförändring. Särskilt inte då de nya vanorna ska bli just en vana, och inte ett tillfälligt ryck.
– När det känns tungt brukar jag tänka att jag måste se till effekten. Jämför med att städa hemma. Jag älskar inte att gå med dammsugaren, men ett rent hem är jättetrevligt.
1. Kalorirestriktion
Ät cirka 1 300 kcal per dag om du är kvinna och 1 600 om du är man. Väg och beräkna ganska noga i början, för lite kassabok så att säga, så kan du släppa på räknandet efter ett tag. Visste du till exempel att en matsked olja innehåller 130 kcal?
Behöver du gå ner i vikt? Kolla om vi kan hjälpa dig
2. Skippa energirika drycker...
... såsom läsk och godis och fika. Bort med allt som inte ger mättnad. När du äter, låt det vara ett medvetet beslut, så att du kan njuta fullt ut.
3. Dra ner på kolhydraterna
Men ta inte bort dem helt, vi behöver fibrerna och energin. Välj i stället mörkt bröd och potatis. Vill du äta ris och pasta – välj fullkornsvarianter.
4. Ös på med grönsaker
Använd dem i maten, gör långkok eller ugnsbaka.
5. Skippa panering, fritering och färdigasåser
Läs på förpackningen och se vad du vinner på att göra en egen sås i stället.
6. Rör på dig
Sätt till exempel som mål att gå, jogga eller cykla en halvtimme om dagen. Då ska den där halvtimmen bli av, oavsett hur dagen i övrigt ser ut. Hitta din träningsmotivation, som helst ska vara separerad från maten. Kanske ska du läsa någon av Anders Hansens böcker om vad motion gör för hjärnan?
Nå din målvikt – med våra verktyg
Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.