Mikael Hollsten om hur du går ner i vikt.
Mikael Hollsten om hur du går ner i vikt. Foto: Pär Bäckstrand/TV4/Privat.

Biggest Loser-Micke: ”Träning kan vara våldsamt”

Blåmärken, skrapsår, träningsvärk – och blod, svett och tårar.
Det är inte bara bra TV utan något som även ger resultat.
– Att träna ska göra ont för det är då du utvecklas, säger Mikael Hollsten, personlig tränare i Biggest Loser.

Gå ner i vikt – utan smärta

Som den erfarne personliga tränaren Mikael Hollsten är får han ständigt frågor om sina bästa tips för att komma igång med träningen. Men även han strävar efter att bli bättre hela tiden och därför reviderar han dem regelbundet.
– Just nu tycker jag det viktigaste är att se över sina förväntningar. För många tror att det är kul, enkelt och smidigt och träna. Och är det sedan inte det tror de att de har gjort fel och byter träning eller ger upp helt. Men då missas hela poängen: Själva utvecklingen, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

”Träning kan vara våldsamt”

Redan från början måste du alltså vara realistisk, menar Mikael Hollsten.
– Det kommer inte att vara en dans på rosor. Det kommer att vara jobbigt och tufft, och hårt och skrämmande. Tidvis kommer det dessutom att göra riktigt, riktigt ont.
– Men träning är och kan vara just så: Någonting våldsamt. För det du i princip gör är att först slita sönder musklerna för att sedan bygga upp dem. Det man ska minnas är att man undertiden både bränner fett och stärker hjärtat. Och för att göra det måste du kriga.

En omprogrammering av hjärnan

Många tränar på ett sätt som egentligen inte ger någon större effekt, det vill säga genom att lura sig själva att de inte tränar för att det inte ska vara jobbigt. Men vem vill lura sig själv varje dag? undrar Mikael Hollsten. Först när du kan vara helt ärlig kan du uppnå en transformation. Och det är den som är din belöning.
– Dock kan man lära sig att mentalt omprogrammera hjärnan så att det jobbiga blir någonting positivt istället. Det kallas ”mental fortitude” och hjälper dig att bygga upp en styrka och ett mod som kan nyttjas i många olika vardagliga situationer som känns motiga. Allt handlar egentligen bara om att visa vem som bestämmer, varje dag. För det är bara när du våga lämna din trygghetszon som du kan utvecklas. Det behöver alla, hela tiden.

Biggest Loser VIP

Kanske verkar Mikael Hollsten hård, men snarare handlar det om att vara bestämd och tydlig.
– för uppenbarligen funkar det. Den 4 september har hans fjärde säsong av Biggest Loser premiär. Men förutom att han i år är ensam tränare pågår utmaningen bara i fem istället för nio veckor. Nu har man dessutom handplockat sju svenska kändisar.

Har det varit någon skillnad på att jobba med dem?

– Ja absolut. När så att säga ”vanliga” personer själva ansöker är det ofta människor som inte ser någon annan utväg i livet. De är så tacksamma att det första de gör när de kliver av bussen vid Ekolsunds slott att kasta sig i ens armar. Vissa har till och med förlorat alla vänner, blivit helt introverta och nästan upphört existera.

Viktigt att konfrontera alla ”sanningar”

Här är nu sju offentliga personer som tvärtom existerar väldigt mycket, såväl i press, TV som sociala medier. Därmed blir de också ständigt påminda om hur de ser ut och vad de gör.

– Ta exempelvis Anna Toledano Book. Hon har till nittio procent uppmärksammats för sin vikt och bara tio procent för sin musik. Är man van att stå i rampljuset är man dessutom van att folk sväljer allt som sägs utan att ifrågasätta det. Så mycket för mig som PT har handlat om att konfrontera dessa ”sanningar”. Anna till exempel brottades mycket med varför hon egentligen ville gå ner i vikt. Var det för henne själv eller tittarna?

Vill du också gå ner i vikt? Bli medlem i Wellobe här

”Tittarna kommer att bli jäkligt förvånade”

Så vilken kändis imponerade mest och varför? Enligt Mikael Hollsten var majoriteten väldigt starka fast på olika plan. Däremot stack Morgan Karlsson från Kanal 5:s serie ”Ullared” ut eftersom han spred så mycket positiv energi.

Och vilket är ditt bästa minne?

– Tja, utan att avslöja för mycket kan jag säga att det kommer många stunder då jag tror tittarna kommer att tänka att ”oj shit, det här förväntade jag mig inte”.

Kan du dela något spännande skvaller då?

– Ha ha. Nja, som sagt kan jag inte säga för mycket. Däremot finns det deltagare som många tittare tror att de vet vart de har. Men de som tror det kommer att bli jäkligt förvånade.

Mickes ”mental fortitude-övning”

Många vill börja springa på morgonen, men få tycker att det är kul innan de har börjat. Tänk då såhär istället: Ju tidigare du går upp, ju tröttare du är och ju jobbigare du tycker att det är, desto mer rätt gör du. För desto mer har du lastat på din mentala skivstång. Och efteråt kommer du att märka hur mycket du har vuxit, jag lovar.

Biggest Loser VIP har premiär den 4 september kl 21 i Sjuan och kommer att sändas i 11 avsnitt. Årets deltagare är Anna Toledano Book, Jonas Hallberg, Camilla Henemark, Morgan Karlsson, Runar Sögaard, Jan ”Blondie” Hammarlöf och Loulou Lamotte.

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här