Colourbox

Kvinnosjukdom kan motas tillbaka av viktnedgång

Vissa saknar delvis eller helt ägglossning och menstruation.
Andra får besvär med finnar, kroppsbehåring och viktuppgång.
– Att gå ner i vikt kan dock minska problemen för kvinnor som har PCOS avsevärt, säger Frida Elmhed, gynekolog.

Nå dina hälsomål – med vår metod

PCO eller PCOS står för ”polycystiskt ovarialsyndrom” och är en ärftlig hormonell rubbning som kan ge många olika sorters symptom. PCOS påverkar nämligen ämnesomsättningen och därför är hälften av alla kvinnor med PCOS överviktiga eller på väg att bli överviktiga. Vanligast är bukfetma som brukar räknas som ”farligt fett” och ofta är viktuppgången ”explosionsartad”.
– A och O då är att gå ner i vikt. Det minskar hormonrubbningen och är därför alltid det första vi rekommenderar, säger Frida Elmhed.

Gynekolog Frida Elmhed

Foto: PRIVAT

Inte bara negativt med PCOS

Är man normalviktig men har fått PCOS är risken dessutom större att man förr eller senare går upp i vikt då aptiten ökar. Tyvärr är det också svårare att gå ner i vikt.
– Lyckas man inte kan det vara bra att prova p-piller för att få igång mensen, vilket minskar risken för livmodercancer längre fram samt besvär med acne och oönskad kroppsbehåring.
Eftersom kvinnor med PCOS har mer manligt könshormon, det vill säga testosteron, har de dock samtidigt lättare att prestera bättre fysiskt och bygga muskler. Så det är inte bara negativt att ha PCOS, många idrottskvinnor har PCOS.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Nå din drömvikt med oss!

Svårare att få barn

Idag har runt 5 till 10 procent av alla svenska kvinnor PCOS. Det är den vanligaste hormonella rubbningen bland kvinnor i fertil ålder. Och då ägglossning inte sker så ofta eller helt uteblir så kan det leda till svårigheter att bli gravid.
– Har du mens mindre än tre till fyra gånger per år och misstänker PCOS bör du söka hjälp, även om du inte planerar att skaffa barn. PCOS ökar risken för livmodercancer, diabetes, högt blodtryck och hjärtinfarkt. Och därför är det viktigt att bli medveten tidigt så att du genom att ändra livsstil och börja med p-piller kan minska risken.
Med andra ord kan du minska risken betydligt genom att gå ner i vikt.
Och om jag vill skaffa barn?
– Ja, även då ökar chanserna om du går ner i vikt. Ytterligare en positiv aspekt med PCOS är att man kan ha fina äggstockar längre upp i åldern och därmed få barn senare. Och tack vare att det finns läkemedel som stimulerar ägglossningen föder kvinnor med PCOS i genomsnitt lika många barn som andra kvinnor.

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt får tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum.
Varmt välkommen till oss!
Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Läs även
Vad är PCOS?

Gick ner i vikt – blev äntligen gravid

Fick kvinnosjukdom – gick upp 30 kg i vikt
Därför kan du ha svårt att bli gravid

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här