Hälften av alla svenskar idag är överviktiga eller lider av fetma. Tillhör du dem? Testa vår BMI-kalkylator och få svar direkt. Du ser också vilket datum du kan nå din målvikt. (OBS! Syns ej om du redan är inloggad i Wellobe)
Inte nöjd med ditt BMI? Få hjälp med din vikt
Hela 52 procent av svenskarna idag är överviktiga eller lider av fetma. Det säger läkaren Marcus Olausson i en intervju med TV Nyhetsmorgon, som i sin tur grundar sig på relativt färska siffror ifrån Folkhälsomyndigheten. Det är en stadig ökning sedan 1980-talet och fetman har nästan tredubblats.
Så, vad räknas egentligen som fetma? Marcus Olausson förklarar:
– Det räknar man utifrån BMI. Och BMI räknar man ut genom att ta sin vikt genom sin längd i meter gånger sin längd i meter.
Får man sedan ett BMI över 25 är man överviktig. Och får man ett BMI över 30 lider man av fetma, som är en allvarligare form av övervikt.
Att räkna ut sitt BMI själv kan dock vara krångligt. Därför är det enklare att testa en BMI-kalkylator, som den ovan. Skriver du in din önskade målvikt visar den dessutom vilket datum du kan nå din. (OBS! Syns ej om du redan är inloggad i Wellobe).
Att räkna ut sitt BMI i en BMI-kalkylator är dock inte hela lösningen, någonting även Marcus Olausson är inne på. Är man lång och vältränad som han själv är kan man nämligen få ett ganska högt BMI, även om man inte är överviktig eller lider av fetma.
– BMI är ett trubbigt mått på individnivå, men ett bra måttverktyg på populationsnivå, säger han.
Visade BMI-kalkylatorn ett för högt BMI? Bli medlem i Wellobe
Säg att du testade BMI-kalkylatorn ovan och fick ett BMI på 25 eller mer. Vad blir då nästa steg?
Marcus Olaussons tips om man lider av övervikt eller fetma, är att helt enkelt se till att röra på sig. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att man försöker ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka, fördelat på två dagar. Och då med måttlig intensitet, vilket innebär att man ska få upp pulsen och andas snabbare. Däremot behöver man inte bli genomsvettig. Rör man sig mer än så, och till exempel är ute och joggar, räcker 75 minuter per vecka. Men dessa rekommendationer är alltså minimumsiffror.
– All fysisk aktivitet under det är inte tillräcklig, säger Marcus Olausson.
En tredjedel av den vuxna befolkningen lyckas enligt Marcus Olausson dock inte komma upp i den här mängden fysisk aktivitet. Det man ska minnas då, är att fetma och inaktivitet faktiskt innebär samma ökade risker för såväl cancer, stroke, artros, sömnapné samt hjärt- kärlsjukdom.
Avslutningsvis får Marcus Olausson besvara ett antal tittarfrågor om BMI, övervikt och fetma. En fråga handlar om vad man ska göra om man tycker att det BMI man har fått är missvisande. Säg till exempel att man är lång och har en hel del muskler, då kan man få ett högt BMI trots att man vare sig är överviktig eller lider av fetma. Hur går det ihop? Marcus Olausson förklarar:
– BMI tar inte hänsyn till om din vikt beror på fettmassa eller muskelmassa. Då är det bättre att ta ett midjemått. Ju större midjemått, desto mer bukfett finns lagrat. Och ju mer bukfett, desto större risk eftersom det är mer metabolt aktivt. Det innebär att fettet kloggar igen kärlen mer, det driver också en insulinresistens i kroppen, vilket ökar risken för hjärt kärlsjukdom, cancer, etc.
En annan tydlig trend enligt Folkhälsomyndigheten, är att både övervikt och fetma tycks slå olika i olika åldersgrupper. Det tycks helt enkelt bli svårare att hålla eller undvika att gå upp i vikt ju äldre man blir. Så vad gäller om man är 50 plus, mäts man fortfarande enligt samma BMI-skala som alla andra?
Marcus Olausson igen:
– Där gäller samma BMI-tabell som annars, men det är klart att ett barn som har övervikt eller fetma hela livet får en större belastning på sin hälsa eftersom det blir så många år med övervikt och fetma. SÅ är du 60 och börjar lägga på dig lite extra hull, ja då kanske det inte är hela världen.
Visade BMI-kalkylatorn ett högt BMI? Få ordning på det – i Wellobe
En annan tittare undrar varför man inte undersöker varför patienten är överviktig. Det behöver ju inte alls alltid handla om vad man äter eller hur man rör på sig. Enligt Marcus Olausson är det helt korrekt. Fetma är multifaktoriellt, det beror mycket på gener.
– Här tänker personen i fråga kanske på olika typer av sjukdomar. Den vanligaste som ändå är en folksjukdom är hypotyreos – underproduktion av sköldkörtelhormon. Sköldkörtelhormon driver vår ämnesomsättning, så har man en underproduktion av det kan man gå upp i vikt. Men det är ett av de tester man brukar ta på personer som har problem med övervikt eller fetma.
Vid hypotyreos tar det dessvärre tid innan kroppen börjar ställa om sig även efter att man har börjat medicinera.
Sedan är det så att vi har vad man kallar en ”set point”, alltså en ”trivselvikt”. Det innebär att vi ligger på ungefär samma vikt år efter år även om vi inte tänker så mycket på vad vi äter, menar Marcus Olausson.
Går man däremot upp i vikt flyttas vår ”set point” upp. Sedan blir det svårare att bli av med vikten igen, då kroppen vill ligga kvar på sin trivselvikt. Befinner man sig i den situationen är hans rekommendation att se över kosten. Man bör också prata med sin husläkare och se om man kan få hjälp av en dietist.
Men, vad gör man om man lider av värk och inte kan röra sig ordentligt?
Även då är Marcus Olaussons rekommendation att vända sig till sin husläkare, för att eventuellt få en remiss till en sjukgymnast.
– De flesta kanske kan komma igång med en aktivitet själva. Men de som har en högre tröskel för att komma igång eller har smärtor bör snarare använda en sjukgymnast eller fysioterapeut. De är fantastiska!
Läs även
Därför är inte BMI helt tillförlitligt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.