Övervikt kan öka risken för en mängd överviktsrelaterade sjukdomar.
Ändå är halva Sveriges befolkning idag överviktig eller lider av fetma.
Testa ditt BMI – och se när du kan nå din målvikt.
Behöver du sänka ditt BMI? Ta hjälp av våra verktyg
Halva Sveriges befolkning är överviktig eller lider av fetma. Det kan öka risken för en mängd överviktsrelaterade sjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför kan det vara viktigt att testa ditt BMI, för att se om du behöver gå ner i vikt.
– Både övervikt och fetma ökar i sin tur även risken för ledförslitning, vissa cancerformer och sömnapné. Du kan också ha svårigheter att bli förälder, säger Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare på Sankt Görans sjukhus.
Kan du sänka ditt BMI? Kolla här
Idag finns olika mätmetoder, men den som tydligast visar om du är överviktig eller lider av fetma går ut på att räkna ut BMI:t. BMI står för Body Mass Index och används ofta som ett mått för att räkna ut ungefär hur mycket man bör väga.
Att bara gå efter sitt BMI för att testa om du behöver gå ner i vikt är dock inte rättvist, menar Uddén Hemmingsson. Det krävs fler bitar i pusslet.
– Att du är överviktig behöver inte nödvändigtvis betyda att du är ohälsosam. Och att du är normalviktig är per automatik inte lika med hälsosam. Halva Sveriges befolkning är överviktig och att säga att halva befolkningen är ohälsosam är inte rätt.
Att mäta midjemåttet kan däremot ge en indikation på hur mycket farligt bukfett du har.
– Och då är det inte den smalaste delen på kroppen du ska mäta, även om det heter midjemått, säger Joanna Uddén Hemmingsson.
1. Ta fram ett måttband och placera det vågrätt mitt emellan övre delen av höftkammen och nedre delen av revbensbågen. Det brukar hamna strax ovanför navelhöjd.
2. Slappna av, ta ett djupt andetag och andas ut.
3. Mät utan att dra åt måttbandet.
Så hur ska man veta om man ligger på en sund vikt eller ej? Vi har sammanställt ett antal kontrollfrågor för att du så snabbt och enkelt som möjligt ska kunna ta reda på om du är överviktig eller lider av fetma. Befinner du dig över dessa nivåer ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och andra överviktsrelaterade sjukdomar.
Många stirrar sig dock blinda på sina kilon, går ner snabbt i vikt, orkar sedan inte bibehålla viktnedgången och hamnar i en evig jojobantning. Det kan till och med hända att man går upp mer i vikt än man har gått ner. Så för många handlar det snarare om att inte gå upp i vikt och jobba med en hälsosammare livsstil. När man går ner i vikt bör med andra ord själva hälsomålen vara viktigare än kilona, det viktigaste är att hitta en hälsosam och hållbar livsstil.
– Att se över livsstilsvanor som rör sömn, alkohol, tobaksbruk och stressnivåer kan vara lika viktigt som att förändra kost och motion. Och viktigast av allt: tänk att målet med livsstilsförändringarna är en förbättrad hälsa istället för minskning av antal kilon, säger Joanna Uddén Hemmingsson.
Nå din målvikt – med våra verktyg
Läs även
Därför är inte BMI helt tillförlitligt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.