Är det svårare att gå ner i vikt ju äldre du blir?
Är det svårare att gå ner i vikt ju äldre du blir? Foto: Getty Images

Svårare att gå ner i vikt med åldern?

Många upplever att det blir svårare att gå ner i vikt med åldern.
Du följer flitigt din kost- och träningsplan, men går ändå inte ner de extra kilona.
Men varför är det så – och vad kan du göra åt det?

Nå din drömvikt – med våra verktyg

I den här artikeln kommer vi att titta närmre på detta fenomen och utforska de faktorer som kan göra det svårare för oss att gå ner i vikt när vi blir äldre. Vad är ämnesomsättningens, hormonernas och livsstilsförändringarnas roll och hur bidrar de till att det blir svårare att gå ner i vikt senare i livet.

JUST NU: En månad på köpet

Ämnesomsättningen förändras med åldern

Ämnesomsättningen är processen när din kropp förbränner energi. Det gör den hela dygnet - även i vila. Den förbränner energi som kommer från den mat och dryck du förtär och det bränsle som din kropp omvandlar utifrån det.

Desto mer energi du förbrukar, desto fler kalorier förbränner du. När du är metaboliskt aktiv, till exempel när du tränar, ökar hastigheten i vilket detta sker. När du blir äldre kan ämnesomsättningen sakta ner och förändras, vilket innebär att du kan uppleva förändringar i kroppsvikt och att fettet sätter sig på lite andra områden än tidigare.

Behöver du hjälp att nå din målvikt? Bli medlem HÄR

Förändringar i hormonerna

En annan sak som påverkar vår förmåga att gå ner i vikt är att när vi åldras så förändras våra hormoner, vilket kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det är mycket vanligt att kvinnor går upp i vikt under klimakteriet, där en minskning av östrogen kan orsaka en viktökning. För män börjar typiskt sett testosteronnivåerna sjunka runt 40 års ålder. Eftersom testosteron reglerar fettfördelning, muskelstyrka och muskelmassa sjunker förbränningen något.

Livsstilsförändringar som påverkar viktminskning

I takt med att du blir äldre gör du oundvikligen vissa förändringar i din livsstil. Detta handlar om de saker som du gör dagligen, och det kan vara till exempel att jobba och ta hand om din familj. Gemensamt för många livsstilsförändringar som sker när vi blir äldre är att de ofta innebär mindre fysisk aktivitet. Om du till exempel har ett skrivbordsjobb sitter du ofta ner större delen av dagen. Om du är förälder tillbringar du säkert mycket tid med att ta hand om dina barn och göra hushållssysslor.

När du går i pension förändras din livsstil ännu mer dramatiskt. Du kanske är mindre aktiv och du kanske inte längre arbetar. Att komma ut och göra nya saker är viktigt för att hålla din hjärna aktiv, vilket i sin tur kan hjälpa dig att hålla dig motiverad att gå ner i vikt.

Det här kan du göra

Om du har svårt att gå ner i vikt när du blir äldre kan det finnas fysiologiska orsaker till detta. Det betyder inte att du ska ge upp, men det är viktigt att förstå varför det är svårare att gå ner i vikt i detta skede av livet så att du kan motverka effekterna.

5 konkreta tips:

 • Rör på dig. Muskelmassan minskar med åldern, och det påverkar förbränningen. Mer muskler förbränner mer, därför är det extra viktigt att hålla dig aktiv upp i åldrarna. Hitta träningssätt och motion som passar dig.
 • Ät en proteinrik kost. Protein är ett näringsämne som hjälper dig att bygga muskler, och det bidrar också till att öka din ämnesomsättning. Se till att du äter tillräckligt med protein varje dag för att hjälpa dig att bygga muskler och hålla dig frisk.
 • Drick mycket vatten. Vatten är viktigt för att hela kroppen ska fungera, inklusive din ämnesomsättning.
 • Inkludera mycket frukt och grönsaker i din kost. Frukt och grönsaker är rika på vitaminer och mineraler och har låg kalorimängd. De tar också längre tid att smälta, vilket kan bidra till att du känner dig mätt längre.
 • Håll din stressnivå låg. När du är stressad producerar din kropp mer kortisol, vilket kan leda till viktökning. Försök att hantera din dagliga stress för att hålla dina kortisolnivåer i schack.

Läs mer:

”Varför går man lättare upp i vikt i klimakteriet?”

Allt det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här