Vad gör jag om jag överskrider min rekommenderade kalorinivå? Ska jag spara eller äta upp mina intjänade motionskalorier? Och vad gör jag om jag av olika orsaker inte kan träna? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om hur Wellobe fungerar.
Inte medlem än? Bli medlem i Wellobe
Din dagliga kalorirekommendation baseras på de uppgifter du anger när startar ditt program, vilket är exempelvis kön, ålder, vikt, längd, aktivitetsnivå, önskad viktnedgång samt önskat datum för målgång.
När du går med i Wellobe får du ange en startvikt och ett midjemått. Skulle du råka skriva in fel vikt och midjemått kan du ändra det, utan att behöva starta om ditt program fram tills att du registrerar en ny veckovikt. Så fort det har gjorts måste du starta om ditt program för att ändra startvikt.
Så här gör du:
1. Gå till din profil i appen. Klicka på ”Visa och ändra” vid ditt program.
2. Klicka på pennan för att ange en ny startvikt.
Har du kommit längre i ditt program ändrar du startvikt genom att starta om programmet.
Vår rekommendation är att du väger dig en gång i veckan (gärna samma dag och tid) och mäter ditt midjemått en gång i månaden. Vår "officiella" invägningsdag är på måndagar, men du kan själv välja vilken dag som passar dig bäst. Skulle du mot förmodan råka ange en felaktig vikt måste du ändra det samma dag för att ersätta den felaktiga siffran, i annat fall läggs istället en ny registrerad vikt till.
Ingen större skada skedd om du skulle råka överskrida din dagliga kalorirekommendation – OM det inte sker för ofta. Försök då fundera på var någonstans det gick snett och så lär du dig av det och börjar om på ny kula nästa dag.
Det värsta du kan göra är att fortsätta äta eftersom ”veckan ändå redan är förstörd”. Ju snabbare du kommer tillbaka på banan, desto bättre.
Har du ett rekommenderat dagsintag på 1 500 kcal eller mer gör det inte så mycket om du inte kommer upp i den nivån. Har du däremot en nivå som är mindre än så är det bra att ta nya tag nästa dag och verkligen försöka komma upp i rätt nivå. Äter du för lite riskerar du nämligen att gå miste om den näring kroppen behöver. Mindre än 1 300 kcal/dag bör ingen äta, men du ska heller inte trycka i dig mat bara för sakens skull. Det kan räcka att bara äta ett par nötter eller ett kokt ägg, för att öka energiintaget.
Ju oftare du loggar din mat och motion desto bättre. Studier visar nämligen att det kan göra att man omedvetet triggas att äta bättre och röra sig mer. Det viktiga är att du hittar ett sätt som fungerar för dig, i din vardag.
Nja, du varken behöver eller bör äta upp dina intjänade motionskalorier. Tränar du väldigt hårt eller ofta och känner att du behöver lite mer energi för att orka kan du öka på med 100–200 kcal extra, men inte mer än så.
Läs ett längre resonemang från dietist Josefine Jonasson HÄR.
Vi rekommenderar att du väger dig en gång per vecka (gärna samma dag och tid på dygnet) och mäter ditt midjemått en gång i månaden. Vår "officiella" invägningsdag är måndagar men du kan själv välja vilken dag du vill registrera din vikt.
Enklast är att mäta där du är som smalast. Om du är rund om magen bör du försöka mäta mitt emellan nedersta revbenet och höftbenet. Stå så avspänt som möjligt med benen lite isär. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter. Mät sedan utan att dra åt måttbandet. Det viktiga är att du mäter på samma ställe varje gång.
Har du en rekommenderad kalorinivå på över 1 500 kcal/dag kan du sätta ett tidigare datum för målgång och därmed sänka ditt rekommenderade intag något. Men mindre än 1 300 kcal/dag rekommenderar vi inte någon att äta. Ännu bättre, är om du ökar antalet motionstillfällen under veckorna, men var beredd på att det också kan öka aptiten. Försök dock låta bli att äta mer, för annars tappar ju träningen lite sitt syfte.
Försök äta på ungefär samma tider, oavsett hur du jobbar och sover. Ett förslag skulle kunna vara:
Fördela annars kalorierna lite efter vad som funkar bäst för dig, men förlägg helst den större delen av dem på dagen.
Testa först och se om du hittar ett liknande alternativ. Gör det inte det kan du också prova att lägga till ett livsmedel själv (dock fungerar det än så länge bara i Wellobes mobilapp).
Så här lägger du till ett livsmedel i vår app:
Alla livsmedel måste enligt lag lista näringsvärdena någonstans på förpackningen. För att lägga in ett livsmedel i volymmått (ml, cl, dl, l) måste du även ange hur många gram som motsvarar en milliliter av ditt livsmedel. Hoppar du över det kommer du att bara att kunna logga livsmedlet i viktenheter.
Förenklat kan man säga att 1 gram av alla flytande livsmedel motsvarar 1 ml. För att räkna ut g/ml kan du därmed väga en dl av livsmedlet och dela den vikt du får med 100.
Väljer du ”Annan” måttenhet kan du lägga in portion, styck, glas eller tallrik. Då ska du även ange hur många gram som motsvarar din valda enhet.
Så här lägger du till ett eget recept på wellobe.se:
Så lägger du till ett eget recept i vår app:
Du kan inte ändra i våra recept, då skulle dina ändringar synas för alla användare. Du kan däremot kopiera det och spara det som en favorit – och därefter ändra i det.
Önskar du lägga till ingredienser från ett av våra recept?
Gå till ingredienslistan i receptet och klicka på ”Lägg till i inköpslista”.
Har du varit medlem i Wellobe tidigare och inte aktivt bett oss radera dina personuppgifter, så sparas dem i max 1 år. Specifik data i tjänsten (såsom vikt, midjemått, mål, delmål, livsmedel, recept och träningsresultat) sparas i upp till 3 år.
Läs även
Så fungerar Wellobe’s mobilapp
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.