Rätt kost kan förlänga livet, visar studier.

Så mycket påverkar din kost och vikt ditt åldrande

En medelhavsinspirerad kost, en rökfri vardag och avsaknaden av fetma.
Allt detta kan öka dina chanser att få leva ett mer självständigt liv på ålderns höst.
Det visar en ny, svensk studie från Uppsala universitet.

Att få vara klar i huvudet så länge det går och klä sig, äta själv, sköta sin egen hygien och få åldras med värdighet är väl någonting alla önskar. Forskning visar nu att din livsstil kan vara avgörande, och att både kost, vikt och midjemått har en avgörande roll. En osund kost, övervikt och rökning är nämligen inte bara riskfaktorer för en mängd folksjukdomar utan kan även påverka din kognitiva förmåga på äldre dagar. Omvänt ökar alltså chanserna till ett mer självständigt åldrande ju mer hälsosamt du lever nu, visar studien från Uppsala universitet.

JUST NU: 50% rabatt

Medelhavsinspirerad kost bäst

I studien ingick 1 104 svenska män med en medelålder på 71 år vid projektets början. Såväl faktorer som utbildning, levnadsvillkor, fysisk aktivitet, blodtryck, blodfetter, glukos, BMI och midjemått togs med i beräkningen. Även mängden medelhavsinspirerad kost – det vill säga intaget av fleromättat fett i form av fisk, frukt, grönsaker, spannmål och potatis och mindre kött – spelade stor roll, skriver Läkartidningen.

Här är fetterna som är bäst att äta

En majoritet bedömdes klara sig själva

Sammantaget bedömdes hela 75 procent av männen ha åldrats med bevarad självständighet. Mer än hälften (625) överlevde till 85 års ålder och en tredjedel (369) kunde vid en medelålder på 87 år sägas ha åldrats med bevarad självständighet. Det definierades utifrån att ingen av dem ansågs ha drabbats av demens, att de kunde bo på egen hand samt att de var oberoende vid personliga vardagsaktiviteter som till exempel promenader.

Källa: Läkartidningen

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här