Många överviktiga män får större bröst. Se hur du kan få hjälp.

Man och överviktig? Därför växer brösten

Många överviktiga män tenderar att få större bröst.
Vad de flesta inte vet är att det beror på kvinnligt könshormon.
– Extra fett på kroppen ökar produktionen – såväl hos män som kvinnor, säger Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe.

Känner du igen dig? Bli av med besvären NU

"Mansbröst", "man boobs" eller "moobs". Fenomenet har många öknamn. Gynekomasti, som är det medicinska begreppet, uppstår hos ungefär hälften av alla män. Men faktum är att det inte enbart beror på fettdepåer. Vad de flesta inte vet är att en stor andel kroppsfett kan ge hormonrubbningar.
– Extra fett på kroppen ökar produktionen av östrogen, såväl hos män och kvinnor. För det manliga könet gör det att balansen mellan det manliga könshormonet testosteron och det kvinnliga könshormonet östrogen rubbas. Det som ger kvinnor bröst och lite rundare former är just östrogen, så den här rubbningen är en av anledningarna till att överviktiga män får lite större bröst, säger Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe*.

JUST NU: 50% rabatt

Öl och soja produkter kan påverka

Så vad kan man göra för att undvika eller minska besvären med växande bröst som man och överviktig? Vissa väljer att operera sig, men en enklare och mer hälsosam väg är att se över sina kostvanor. I det stora hela spelar de faktiskt en avgörande roll, menar Leila Söderholm.
– Dricker man mycket öl så verkar det som om maltosen i ölet kan påverka östrogenet i kroppen. Även sojaprodukter innehåller så kallade fytoöstrogener som kan påverka hormonbalansen. Dåliga matvanor påverkar generellt sett de flesta organ så att ändra kostvanorna påverkar troligtvis också hormonsystemet.
Kolla: Kan vår metod hjälpa dig – utan operation?

Balans och logik

Exempel på livsmedel som kan minska mängden östrogen är kål, blomkål och broccoli. Att äta mer grönsaker, fibrer, mindre kolhydrater och välja fettkällor med omsorg kan också hjälpa. För vartefter vikten minskar så kommer också brösten att minska, menar Leila Söderholm.
– Ett annat sätt är att åstadkomma en hormonbalans genom att öka testosteronet. Då kan det vara bra att styrketräna. Att träna med vikter stimulerar nämligen produktionen av testosteron. Och nej, du måste inte gå till gymmet och köra slut på dig själv. Det kan räcka att köra igenom kroppen så att du blir trött samt att röra på dig dagligen i form av promenader med små pulshöjare.

Kontakta din husläkare

Självklart kan växande bröst hos män även ha andra orsaker, så känner du oro bör du vända dig till din husläkare. Förbättrade kostvanor i kombination med regelbunden träning reglerar dock balansen i din kropp generellt sätt, så det är jättebra första steg att börja där.

Nå din målvikt – med våra verktyg

Så får du mindre bröst – utan operation

1. Minska din ölkonsumtion

2. Minska mängden sojaprodukter

3. Öka mängden kål, blomkål och broccoli

4. Ät mer grönsaker och fibrer

5. Minska på kolhydraterna

6. Välj bra fettkällor

7. Börja styrketräna

8. Inför dagliga promenader

9. Gå ner i vikt

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här