Motivationsexperten tipsar.
Motivationsexperten tipsar. Foto: Getty images.

Så möter du hösten med rätt inställning

Kortare dagar, mörkare kvällar, jobbstress, dagishämtning och allt mindre tid. Hur återfår man eller håller uppe motivationen när det är så vardagen ser ut? Här guidar dig Klara Edlund rätt, psykolog och tidigare motivationsexpert på Wellobe.

Få mer hjälp – som medlem i Wellobe

Sommaren tillåter oss ofta att kliva ur vardagslunken och det kan ställa till det framåt hösten. Har du förlorat dina goda rutiner?
– Nu är det dags att blicka framåt. För egentligen handlar hösten inte om att "komma igång" – utan om att fortsätta. Egentligen är det i vardagen vi mår som bäst eftersom vi tenderar att leva mer konsekvent då. Vi både äter, tränar och sover på ungefär samma sätt varje dag då, säger Klara Edlund.

Klara Edlund, psykolog på Wellobe (f d Viktklubb).
Klara Edlund, psykolog på Wellobe (f d Viktklubb). Foto: Viktor Fremling

1. Passa på att börja om

Är du missnöjd med ditt sätt att äta och träna? Använd då hösten som en nystart och genomför de förändringar som du inte är nöjd med – men bara de som är rimliga. Siktar du för högt är risken stor att du tröttnar, så hellre små steg under lång tid än tvära kast.

2. Sätt upp ett tydligt mål

Vad vill du egentligen uppnå och hur vet du när du har gjort det? Formulera och skriv ner ett tydligt och mätbart mål. Och glöm inte att berömma dig själv på vägen. Att ge dig själv en klapp på axeln i situationer där du kanske måste avstå från någonting kan göra mycket.

JUST NU: En månad på köpet

3. Gör en realistisk plan

Ta fram papper och penna, och påminn dig själv om vad som har fungerat bra tidigare. Vad är egentligen viktigt och vad får dig att må bra? Skriv ner allting i en punktlista. Då ser du tydligare vilka vanor eller ovanor som är bra och dåliga, och kan enkelt lägga upp en realistisk plan inför hösten.

4. Våga testa nya saker

Finns det någon ny träningsform du har varit sugen på ett tag? Eller andra saker i ditt liv som det är tid att ta tag i? Utmana dig själv med någonting helt nytt. Att kliva ut ur trygghetszonen kan löna sig, ofta upptäcker du att du klarar mer än du tror.

5. Ta ett steg i taget

Var inte för hård mot dig själv, det leder bara till en känsla av misslyckande. Oavsett hur du har levt under sommaren är det framtiden som räknas. Varje steg du tar räknas och betyder dessutom att du faktiskt redan är igång.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här