Testa lite lättare mat i mellandagarna.

Bränn fett i mellandagarna – utan att träna

Julen är över och dags att ladda om inför nyår.
Så hur balanserar man bäst upp all mat som har ätits och ska ätas?
Här är våra bästa tips, för dig som vill tänka på vikten.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

Jul- och nyårshelgen brukar kallas årets längsta frossarfest. Så, får du tid över kan det vara skönt att balansera upp alla kalorier med lite mer motion. Men alla har inte lust att hänga på gymmet i mellandagarna. Och vissa gym har inte ens öppnat igen. Nedan ger vi lite andra alternativ än just ren gymträning, för dig som vill gå ner i vikt.

Testa lite lättare mat

Vet du med dig att du har ätit lite mer under julen och också kommer att festa till det på nyår, kan det vara skönt att äta lite lättare mat några dagar. Som medlem i Wellobe finns en receptbank med tusentals kaloriberäknade recept.

Nedan ger vi dig också 6 smakprov:

 1. Lätt soppa med svamp och sparris
 2. Recept på räkomelett – under 500 kcal
 3. Varmrökt lax med blomkålscouscous
 4. Kryddiga quesadillas med keso
 5. Spenat- och quornwok
 6. Äggviteomelett med kiwi och ärtskott

Kolla: Hur mycket kan du gå ner i vikt – med våra verktyg

Öka förbränningen – utan att träna

Storstäda
Kanske är det någonting som ändå behövs göras, efter allt julstök? En riktig genomkörare med fönsterputsning och golvsvabbning höjer pulsen rejält. Höj tempot och ta ut rörelserna rejält för bästa träningseffekt. Om du är effektiv och noggrann blir det som ett rejält träningspass.

Lek med barnen eller dina husdjur
Gärna utomhus i snön om det finns någon – eller vilda lekar inomhus. Vi snackar kurragömma, katt och råtta, ”Björnen sover”, kuddkrig, bygga koja och allmänt bus. Det är så mycket jobbigare än du tror. Bär och lyft mycket så att armarna får sitt.

Hugg ved
Öppen spis? Egen tomt? Härligt! Hugg på i 30 minuter och du kan förbränna runt 168 kalorier. Gå in och värm dig med lite glögg. Nu kan du dricka fyra små koppar utan att det påverkar vikten.

Skotta snö
Har du turen att ha en vit jul? Bra! Att skotta snö är träning som involverar hela kroppen. Ta i ordentligt. För bästa resultat ska snön vara så blöt och tung som möjligt. En timmes snöröjning förbränner hela 336 kalorier. Det ger plats för 9 trillingnötter!

Åk skidor, pulka eller skridskor
Att ägna sig åt någon form av vinteraktivitet tillsammans med nära och kära är i princip den bästa motionsformen av alla. Du får mysigt familjenöje samtidigt som kalorierna rinner av dig utan att du märker det. En halvtimme på längdskidor i mellantempo förbrukar hela 234 kalorier.

Läs även 13 vinteraktiviteter som bränner fett

Ställ bilen
Dags att åka och fylla på matförrådet? Ställ bilen och promenera eller cykla till butiken, om du kan. Två matkassar kan väga en hel del, faktiskt. Finfint för att öka energiförbrukning – och svarva armarna samtidigt.

Diska – för hand
En ansenlig mängd porslin går ut när släkt och/eller vänner ska kalasa, eller hur? Anmäl dig därför frivilligt till disktjänst på nyårsfesten! Du kommer att bli kvällens hjälte och får samtidigt smygmotion – på festen...!

Kolla: Hur mycket kan du gå ner i vikt – med våra verktyg

Så mycket förbränner du på 30 minuter....

 • Gång i medeltakt: 95 kcal
 • Tuff städning: 118 kcal
 • Snöskottning: 168 kcal
 • Leka med barn: 102 kcal
 • Vedhuggning: 168 kcal
 • Skidåkning: 234 kcal

Läs även

Så ökar du din ämnesomsättning

Konsten att unna sig lagom

Om att spara kalorier

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här