Att börja räkna kalorier är en bra start på din hälsoresa.

”Hitta sätt som fungerar för dig”

Skador, infektioner, värk och viktproblem.
Många hälsoproblem kan lindras med relativt små medel.
– Ett första steg är att räkna dina kalorier, säger Wellobes dietist.

Känner du igen dig? Få mer hjälp med din hälsa >>HÄR<<
Nästan varannan svensk idag är överviktig. Och det börjar prägla den allmänna hälsan. Högt blodtryck, blodsocker och höga blodfetter är exempel på överviktsrelaterade sjukdomar, som i sin tur ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Även ledproblem, utbrändhet, depression och ofrivillig barnlöshet är hälsoproblem som drabbar många överviktiga.
– Ett första steg är att hålla koll på dina kalorier genom att räkna hur många du äter och gör av med. Lite som att föra kassabok, säger Josefine Jonasson.

Investera i din hälsa du också!

Balans mellan kost och motion

Ekvationen är enkel: för att din kropp ska fungera behöver du ett ständigt tillskott av energi i form av kilokalorier*. Tillför du kroppen lika mycket energi som du gör av med kommer du att hålla en någorlunda jämn vikt. Äter du däremot mindre kalorier än du gör av med går du ner i vikt – och äter du mer, ja då går du upp i vikt.
– På samma sätt fungerar det om du ökar eller minskar din energiförbrukning genom att motionera mer eller mindre. Det bästa är att skapa en bra balans mellan kost och motion, men allra viktigast är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.

Hälsoeffekter redan vid liten viktnedgång

Stephan Rössner, professor emeritus, har arbetat med överviktsproblem hela sitt liv. Tillsammans med Josefine Jonasson lade han en gång grunden till det som idag är Wellobe. Han menar att man redan vid fem procents viktnedgång vinner många goda hälsoeffekter.
– Väger du 100 kilo och går ner till 95 sjunker både blodtryck, sockeromsättning och risken för diabetes typ 2. Och även om alla effekter inte märks direkt påverkas kroppen positivt inom en till två veckor. Sedan finns det andra hälsofördelar som tar ännu längre tid att upptäcka, såsom förbättrade blodfetter och minskad belastning på leder.

“Kan vara avgörande för hälsan”

Rössner och Jonasson har båda arbetat på Överviktsenheten på Karolinska institutet. Och i samarbete med Aftonbladet startade man år 2003 tjänsten Viktklubb.
– På Överviktsenheten lärde vi patienterna hur de skulle äta och träna. På Viktklubb omsatte vi de praktiska övningarna till digital teknik i form av en mat- och motionsdagbok. Enligt studier ökar loggning av mat och motion nämligen chanserna för att man både ska lyckas gå ner i vikt – och behålla sina nya vanor. Det i sin tur kan vara avgörande för hälsan, säger Rössner.  (Reds. anm. Nu byter Viktklubb namn till Wellobe, för att inta en mer holistisk utgångspunkt med mindre fokus på vikten och mer på hälsan.
Nå dina hälsomål – med vår metod

* Kalorier (cal) är den enhet som mäter energi. När man i vardagligt tal pratar om “kalorier” syftar man dock på begreppet “kilokalorier” (kcal) (1 000 cal = 1 kcal). Och för att inte skapa förvirring har vi valt att göra likaså. Båda enheterna mäter alltså samma sak, ungefär som skillnaden mellan gram och kilogram.

Så går du ner i vikt
En generell riktlinje är att en kvinna har ett dagsbehov på ca 2 000 kcal, medan en man behöver få i sig ca 2 500 kcal. Samtidigt är det individuellt och styrs av faktorer som ålder, längd, nuvarande vikt och daglig aktivitetsnivå.
Ett kg kroppsvikt motsvarar ca 7 000 kcal. Vill du gå ner 5 kg behöver du alltså gå ner totalt 35 000 kcal. Det gör du bäst genom att minska dina portioner och röra på dig mer.

Skillnaden på kalorier
Viktigt är att du inte minskar ditt dagsintag för mycket, för då går du miste om den näring du behöver. Du bör också titta på vad du får för dina kalorier. Frukt, grönsaker, baljväxter, bra proteiner och nyttiga fetter är exempel på bra livsmedel med få kalorier men hög mättnad.
Fett = 9 kcal/g
Alkohol = 7 kcal/g
Protein = 4 kcal/g
Kolhydrater = 4 kcal/g

Därför byter vi namn till Wellobe

Genom åren har vi på Viktklubb hjälpt över en halv miljon människor att gå ner i vikt. Nu byter vi namn till Wellobe, som bättre representerar vilka vi är. Att vara hälsosam handlar nämligen inte bara om att räkna siffror på vågen. Det handlar om att vårda alla delar i livet – från kost, motion, stress och sömn, till arbete, fritid, familj och sociala relationer. Alla smarta funktioner kommer förstås finnas kvar, däremot intar vi ett smartare, mer holistiskt synsätt.

Vedrana Corluka, t.f. affärschef på Wellobe.

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här