Hur är det egentligen, mäts en man och kvinna enligt samma BMI-tabell?
Och bör resultaten tolkas olika beroende på om man är man eller kvinna?
Vi på Wellobe reder ut skillnaderna mellan BMI och kön.
Man med ett för högt BMI? Få hjälp hos oss
En studie gjord av Folkhälsomyndigheten 2021 visar att hela 52 procent av svenskarna i åldrarna 18–64 år lider av övervikt eller fetma. Det är oroande siffror, eftersom övervikt och fetma ökar risken för allvarliga sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och strokes. Förekomsten är dessutom något högre bland män, som står för 58 procent, som lättare lägger på sig fett kring magen i takt med stigande ålder.
Så hur definieras övervikt och hur definieras fetma? Det vanligaste är att mäta BMI:t (Body Mass Index). Det är ett internationellt mått som utgår ifrån längd och vikt.
Och hur räknar man ut sitt BMI? Jo, BMI:t räknas ut med hjälp av följande formel: Dividera din vikt med din längd i meter x din längd i meter.
Exempel: 100 kg/(1,86 m x 1,86 m)= BMI 28,9
Ännu enklare är att ta hjälp av någon form av BMI-räknare, såsom den nedan. Då får du också fram vilket datum du kan nå din målvikt. (OBS! Syns ej om du redan är inloggad i Wellobe).
Men hur är det egentligen, mäts BMI:t olika beroende på om man är man eller kvinna? Använder man som man samma BMI-skala som om man vore kvinna? Och är resultaten för BMI lika farliga oberoende av om man är man eller kvinna?
Ja, BMI tar inte hänsyn till kön utan endast vikt och längd. Sedan spelar vare sig ålder, kön, härkomst eller andra parametrar någon roll.
Vad man däremot ska ha i beräkningen är att man lägger på sig fett på olika sett, beroende på om man är man eller kvinna. En man med ett högt BMI brukar i regel drabbas av klassisk ”kulmage”, det vill säga, är du man har du lättare att samla på dig fett kring magen.
– Det är det fettet, bukfettet som lägger sig kring midjan och de inre organen, som brukar räknas som det farliga fettet, säger läkaren Marcus Olausson i en intervju med TV Nyhetsmorgon.
Bukfetma, som alltså är vanligare bland män, är alltså mycket farligare då det innebär betydligt högre risker.
Säg att du är man, provade BMI-kalkylatorn ovan och fick ett BMI på 25 eller mer. Vad ska man då göra?
Marcus Olaussons tips om man lider av övervikt eller fetma, är att helt enkelt se till att röra på sig. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att försöka uppnå någon form av fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka, fördelat på två dagar. Och då med måttlig intensitet. Tränar du ännu mer än så och på en lite högre nivå, 75 minuter per vecka. Men kom ihåg att det här är minimumsiffror.
– All fysisk aktivitet under det är otillräcklig, säger Marcus Olausson.
Läs även
Testa: Då kan du nå din målvikt
Räkna ut ditt BMI med vårt BMI-test
Kolla ditt BMI i vår BMI-kalkylator
Kvinna? Så räknar du ut ditt BMI
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.