Per Björn/Colourbox

Så få lyckas gå ner i vikt – utan hjälp

Att gå ner i vikt på egen hand är svårare än man tror.
Men av dem som får tips och råd lyckas nästan dubbelt så många, visar studier.
– Med professionell hjälp ökar chanserna, säger Stephan Rössner, professor emeritus och före detta överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Har du fastnat? Vi kickar igång dig igen
Sex av tio med ett BMI på 28 eller mer har försökt gå ner i vikt det senaste året, visar en undersökning från opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov*. Av dem som har försökt gå ner i vikt utan hjälp har bara 22 procent lyckats. Av dem som däremot har fått någon form av professionell hjälp har nästan dubbelt så många lyckats, skriver Midsona på MyNewsDesk.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

”Med professionell hjälp ökar chanserna”

Problemet är att det är svårt att skaffa sig en ny livsstil, vilket är en förutsättning för att kunna gå ner i vikt och behålla den, menar Stephan Rössner, professor emeritus och före detta överläkare på överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset.
– Med professionell hjälp ökar dock chanserna att lyckas, säger han.
Och Stephan Rössner om någon vet – han var en av dem som grundade Wellobe (tidigare Viktklubb) år 2003.

Få får hjälp av vården

Men trots det tydliga sambandet mellan viktnedgång och professionell hjälp är det få överviktiga som får den hjälp av sjukvården de behöver. Endast 8 procent av de som deltog i undersökningen, det vill säga knappt var tionde, ansåg att de hade fått stöd för att gå ner i vikt. Samtidigt svarade bara 17 procent att de delvis fått hjälp.
* Sammanlagt genomfördes 1 005 intervjuer med män och kvinnor i åldern 18 till 65 år i Sverige som hade ett BMI på 28 eller mer under perioden 13-18 februari 2014
Källa: Midsona
Känner du igen dig? Se hur du kan få hjälp här
 

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här