Gravid? Få tips på hur du ska äta.
Gravid? Få tips på hur du ska äta. Foto: Getty images.

Är du gravid – och överviktig? Kolla: Så här ska du äta

Går du i väntans tider och äter för två?
Då blir det ännu viktigare att hålla koll på vad du stoppar i dig.
Här är några enkla tips och råd på vad du ska tänka på.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Att se till att äta bra, näringsrik och varierad mat är alltid viktigt. Men äter du för två behöver du få i dig mer vitaminer och mineraler, och samtidigt mindre kalorier. Därmed kommer du att behöva öka mängden mat, vilket i sin tur kommer göra att du kommer att gå upp i vikt. Normalt sett är det precis som det ska vara. Att gå upp i vikt hör till och är fullständigt nödvändigt såväl för din egen som för barnets hälsa. En lagom viktuppgång minskar exempelvis risken för både graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Är du däremot redan överviktig, blir det ännu viktigare att hålla koll på vad du stoppar i dig.

Så mycket bör du gå upp vikt

Hur mycket som är lagom att gå upp i vikt beror helt på hur mycket du vägde innan du blev gravid, diskutera gärna det med din barnmorska. Går du upp orimligt mycket kan förlossningen bli svårare, men för den sakens skull ska du absolut inte banta när du är gravid. Däremot kan du tänka på att drar ner på läsk, godis, glass och kakor – precis som vanligt. De ger vare sig dig eller barnet någon näring, utan tillför bara onödiga kalorier. Se också till att röra på dig. Minst 30 minuters motion varje dag rekommenderas.

Dämpa inte sötsug med skräp
Många blir både trötta och illamående i början av sina graviditeter. Andra känner såväl en ökad hunger som ett ökat sötsug. Men dämpa inte det med skräp! Försök i stället äta frukost, lunch och middag på regelbundna tider, samt ett par mellanmål.

I genomsnitt bör du öka mängden mat ungefär så här mycket varje dag:
Månad 1-3: En frukt
Månad 4-6: Ett matigt mellanmål och en frukt
Månad 7-9: Två matiga mellanmål och en frukt
Utöver det här fungerar sunt förnuft förstås också oftast hur bra som helst. Eftersom olika sorters mat innehåller olika näringsämnen, protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler, är tallriksmodellen därför att rekommendera. Men det allra viktigast av allt? Glöm inte att njuta.

Källa: Livsmedelsverket

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här