Här är psykologens tips på hur du behåller hälsan i jul.

Så håller du dig på rätt spår i jul

Se upp så att julens alla bestyr inte konkurrerar ut din hälsosamma livsstil. Här ger psykologen Klara Edlund sina bästa tips på hur du lyckas hålla fast vi ditt mål.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

När kalendern nästintill spricker av överbelastning inför julen är det inte mer än mänskligt att tappa fokus från sitt mål. Det kan bli snabbmat på språng för att du vill hinna klämma in julklappsshopping på lunchen, eller ingen lunch alls, vilket kan leda till att du desperat kastar dig över pepparkaksfatet på eftermiddagsmötet eftersom du är vrålhungrig.
Och när julhelgen sedan kommer är du för trött för att bry dig och söker tröst i den dignande buffén. Men det finns knep att ta till för att minska på stressen och hålla dig på rätt kurs, både före och under julen...

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

1. Ta ett steg i taget

Fokusera på här och nu så mycket som möjligt. Tänk “Nu står jag i kön” i stället för att kassörskan är så seg, för det förändrar ingenting. Passa på att ta små pauser där du är – det är en bärbar strategi som du kan ha med dig jämnt.

2. Planera

Det bästa är att göra en övergripande planering. Hur ser slutsituationen ut? Dela sedan upp det i delmål så att det blir rimligt och realistiskt och se till att återhämta dig mellan varven. Gör du inte det blir du mycket mindre effektiv, även om man skulle kunna tro att man hinner mer.

3. Analysera stressen

Fundera på vad som krävs av julen och för vems skull? Vem är det som bestämmer det, är det dina egna värderingar eller något som du känner förväntas av dig? Bestäm dig för vad som är viktigt för just dig.

4. Tänk till innan

Stanna upp och fundera på om det är värt att skippa lunchen eller ta den där extra lussebullen. Påminn dig själv om vem du försöker uppnå ditt mål för och varför.

5. Njut av julmaten

Ät smart genom att plocka det som är absolut godast på tallriken, eller det du sällan äter och som känns lyxigt. Skalar du bort det du inte gillar eller äter ofta, som köttbullar och potatis, skalar du också bort mycket onödiga kalorier och kan på riktigt unna dig och njuta av det du har framför dig och slipper tänka “Stackars mig, jag får inte äta det jag vill på julbordet”.

6. Satsa på en vit jul

Alkohol påverkar omdömet, så försök undvika snapsen och julölen. För det räcker med små mängder för att du helt ska strunta i din plan, och dagen efter vill man också gärna äta onyttigt.

Få mer hälsotips som medlem i Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här