Fredric i Hälsovinsten.

”Drömmen är att bara ha en haka”

Måndagen den 7 september kickade Wellobes experter igång fyra utvalda deltagare i höstens omgång av Hälsovinsten 100 dagar. En av dem var Fredric Johansson, 42, från Kalmar. Och självklart tog vi pulsen på honom.

Fredric, hur laddade du upp inför det här?
– Jag ska erkänna en sak: Hemma hos oss har vi ett plommonträd. Men problemet är att ingen av oss äter plommon – knappt ens jag. Dock faller all frukt ner på gräsmattan. Så i helgen fick jag nog och googlade helt enkelt på "plommonpaj". Sedan var vi på fotboll och det blev aldrig att vi smakade på den. Så när alla till slut lagt sig på kvällen fick jag offra mig. ”Nu har jag ju ändå gjort plommonpaj för första gången och det här är trots allt sista rejset". Ja, du vet hur tankarna går. Och det visade ju sig vara skitgott. Sedan köpte jag i och för sig också lite mer godis än jag brukar, eftersom jag tänkte att jag skulle passa på.

Vad tror du kommer att bli jobbigast de kommande 100 dagarna?
– Tja, jag har ju lite svårt att stå emot allting. Men jag inbillar mig att jag tycker om mat med mycket grädde, som till exempel feta pastasåser. Sedan äter jag nog för mycket också. Jag är liksom lite rädd för att gå hungrig. Godis och kakor kan jag nog klara mig utan egentligen. Sedan har jag lite problem med det där med att välja rätt bordsdryck. Till frukost vill jag till exempel aldrig dricka vatten. Vatten är trist. Hellre mjölk eller juice. Och tar jag helst en dubbel Skogaholms innan jag lägger mig. Gärna i smyg när alla andra i huset har somnat.

Ok, har du någon särskild strategi nu då?
– Nej, men jag hoppas kunna bryta beteendet jag har att förstöra för mig själv hela tiden. Men jag har ju gått ner i vikt innan och då gjorde jag fan det jävligt bra. Som mål hade jag ett mini-triathlon-lopp i Kalmar och det kändes bara bra. Jag bara svischade förbi 15 000-20 000 människor på min treväxlade herrcykel utan att bli trött. Upploppet i löpningen hade jag sett framför mig i flera år, så när det efter tre sekunder var över kändes det dock helt tomt. Så nu måste jag utmana mig på nytt. Strategin nu blir väl att helt enkelt sköta mig bättre än innan – och att försöka blogga varje dag. Jag ska försöka vara personlig, men inte privat.
Majoriteten av medlemmarna på Wellobe är kvinnor, hur ser du på det?
– Det tror jag beror på att många tänker att "det där med viktnedgång, det är för kvinnor”. Män gör det såklart också, men kanske utan att snacka om det så mycket. De vill nog mer bara göra det och sedan visa upp sina resultat. Jag tänker till exempel på historien om mannen som var ute och jagade: Han gav sig ut, var ute några timmar och POM – kom sedan hem med två vildsvin. Kvinnan däremot, hon ringde efter en halvtimme för att berätta att hon kommit fram till ängen. Sedan ringde hon igen för att berätta att hon hittat jakttornet. Och sedan igen för att säga att hon sett en älg, och så vidare...
Vad är drömmen nu då, var vill du vara när de här 100 dagarna är över?
– Då vill jag väga 70 kilo och bara ha en mage och en haka. Det är de två viktiga delarna. Sedan vill jag dessutom ha tränat upp en grundstyrka så att jag kan jag börja löpträna ordentligt, för mitt nya mål är Lidingöloppet. Ska du med? På vilken tid får du inte skriva. Men det känns jättekul, jag har ju tre sköna och tuffa brudar att slåss mot – eller med, menar jag. Vi är ju faktiskt i samma lag!

Investera i din hälsa du också!

Detta är Hälsovinsten

"Hälsovinsten" är en utmaning som pågår i 100 dagar. Den innebär att du som medlem i Wellobe, utöver de ordinarie verktygen nedan, också får extra pepp, tips, råd och utmaningar – i 100 dagar.

Så gör du för att gå med:

Är du ännu inte medlem i Wellobe registrerar du dig enkelt på www.wellobe.se och påbörjar dina 100 dagar.
Är du medlem startar du enkelt din nedräkning överst på medlemssidan.
OBS! Sista dagen att gå med i höstens version av Hälsovinsten är den 15 oktober 2015! (Då kommer din dag 100 att bli den 23 januari 2016.)

Dessa verktyg får du som medlem:

– Mål & framsteg i diagram och grafer
– En individuell kostplan som håller koll på kaloriintaget
– En loggbok för att "bokföra" såväl mat som motion
– En mobilapp för att nå de viktigaste verktygen – var du än är
– Veckomenyer för att enklare äta "rätt"
– Ett 5:2-program med specialanpassade recept
– Ett motionsprogram som visar när och hur mycket du bör träna
– Experter inom Mat, Motion och Motivation
– Ett medlemsforum där du både kan blogga själv, läsa andras bloggar samt komma i kontakt med andra medlemmar
– Ett magasin med hundratals artiklar om Mat, Motion och Motivation
– En receptbank med tusentals kaloriberäknade recept

Hur mycket kan DU gå ner...

... på 100 dagar...? Den 7 september börjar en ny omgång. Delta du med! Och låt oss gärna veta hur det går genom att dokumentera alla mål och delmål på Facebook och Instagram! Använd #5på100, #10på100, #20på100 eller vad DITT personliga mål nu än är.

Börja DINA 100 dagar här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här