Kvinna? Så här räknar du ut ditt BMI.
Kvinna? Så här räknar du ut ditt BMI. Foto: Getty images.

Kvinna? Så räknar du ut ditt BMI

Är det någon skillnad i BMI beroende på om man är kvinna eller man? Mäts en kvinna och man enligt samma BMI-skala och är de olika nivåerna för BMI lika farliga oavsett om man är kvinna eller man? Här berättar vi på Wellobe mer kring relationen mellan BMI och kön.

Kvinna med ett för högt BMI? Ta hjälp av våra verktyg

Övervikt och fetma är idag en av de främsta orsakerna till ”förlorade friska levnadsår”, då det ökar risken för allvarliga sjukdomar som typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom. Vid en mätning som Folkhälsomyndigheten gjorde 2021 uppgav hela 52 procent av Sveriges befolkning i åldern 18–64 år att de led av övervikt eller fetma. Förekomsten var något lägre bland kvinnor, som stod för 46 procent. Andelen svenskar med enbart fetma hade tredubblats sedan 1980-talet till att omfatta en miljon invånare, men där stod kvinnorna och männen för lika stora andelar (16 procent).

Så vad är egentligen skillnaden mellan övervikt och fetma? I regel brukar man säga såhär:

 • BMI under 18,5: Underviktig
 • BMI 18,5-24,9: Normalviktig
 • BMI 25-29,9: Överviktig
 • BMI 30,0 och mer: Fetma

BMI står för Body Mass Index och är ett internationellt mått som, utifrån längd och vikt, indikerar hur mycket du bör väga.
Du räknar ut ditt BMI genom att multiplicera din längd i meter med din längd i meter. Därpå delar du din vikt med den siffra du fick fram – eller genom att använda vår BMI-räknare nedan. Då får du också fram vilket datum du kan nå din målvikt. (OBS! Syns ej om du redan är inloggad i Wellobe)

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg

Att räkna ut sitt BMI som kvinna

Men hur är det egentligen, är det någon skillnad i BMI beroende på om man är kvinna eller man? Använder man som kvinna samma BMI-skala som om man vore man? Och är de olika nivåerna för BMI lika farliga oberoende av om man är kvinna eller man?
Svaret är ja, BMI räknas alltid ut på samma sätt, oavsett kön. De faktorer som tas in i beräkningen är endast vikt och längd. Sedan spelar vare sig ålder, kön, härkomst eller andra parametrar någon roll.

Nå din målvikt med oss!

Kvinna med ett högt BMI

Vad man däremot ska ha i beräkningen är att fettansamlingen kan ske på lite olika sett, beroende på om man är kvinna eller man. Är man kvinna med ett högt BMI brukar man i första hand samla på sig fett kring höfterna och benen.
– Det är så klart inte optimalt men inte i närheten lika farligt som bukfettet kring magen och inne bland organen, säger läkaren Marcus Olausson i en intervju med TV Nyhetsmorgon.
Bukfetma, som alltså är vanligare bland män, är alltså mycket farligare då det innebär betydligt högre risker.

Så sänker du ditt BMI som kvinna

Avslutningsvis får Marcus Olausson besvara ett antal tittarfrågor om BMI, övervikt och fetma. Signaturen ”Karin” skriver att hennes mamma som är pensionär, har lagt på sig kring magen. Dottern är orolig för riskerna och undrar vilken typ av fysisk aktivitet hon bör ägna sig åt.
– Intressant. Kvinnor lägger normalt sätt inte på sig fett kring midjan som sagt, åtminstone inte innan de har gått igenom klimakteriet. Då tenderar kvinnor precis som män att lägga på sig mer fett kring magen, säger Marcus Olausson.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det svårare att hålla vikten ju äldre man är, precis som Marcus Olausson säger. Men det viktiga då är att man ser till att röra på sig. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.
– Har man passerat klimakteriet ska man helst också styrketräna två gånger i veckan och träna balans. För personer som har gått genom klimakteriet har ofta lägre benmassa och den kan man träna upp genom att styrketräna, säger Marcus Olausson.

Kvinna, 50 plus, med ett högt BMI?

Så vad gäller om man är kvinna, 50 plus och har ett lite för högt BMI? Mäts man fortfarande enligt samma BMI-skala som alla andra, oavsett om man är kvinna eller man? Marcus Olausson igen:
– Där gäller samma BMI-tabell som annars, men det är klart att ett barn som har övervikt eller fetma hela livet får en större belastning på sin hälsa eftersom det blir så många år med övervikt och fetma. Så är du 60 och börjar lägga på dig lite extra hull, ja då kanske det inte är hela världen.

Känner du igen dig? Få hjälp i Wellobe

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Testa: Då kan du nå din målvikt

Räkna ut ditt BMI med vårt BMI-test

BMI: Så räknar du ut det

Kolla ditt BMI i vår BMI-kalkylator

Man? Så räknar du utt ditt BMI

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här